Belgian Athletics en Golazo halen EK veldlopen naar Brussel

Opnieuw komt een groot internationaal sportevenement naar België. Belgian Athletics en Golazo halen in 2023 het EK veldlopen naar Brussel. Op 10 december 2023 strijdt de Europese top in het veldlopen onder het Atomium voor de medailles.

De recente successen op de EK’s veldlopen en de know-how die in ons land aanwezig is op het vlak van grote sportevenementen, inspireerden Belgian Athletics en Golazo om een kandidatuur in te dienen voor de organistie van het EK veldlopen in 2023. Het organisatorisch plaatje en het voorgestelde parcours – in het Park van Laken onder het Atomium – vielen duidelijk in de smaak, want zonet wees European Athletics de organisatie toe aan Brussel!

Op zondag 10 december bekampen de beste Europese junioren, U23 en senioren – telkens mannen en vrouwen – en de mixed relay teams ellkaar om de Europese medailles. Het parcours leunt nauw aan bij dat van de Brusselse manche van de CrossCup, de laatste jaren ook steevast het decor van het Belgisch Kampioenschap.

“We zijn heel blij om het EK naar Brussel te kunnen halen”, zegt Thomas Huyberechts van Golazo. “Het is een uitgelezen kans om verder te werken op de jarenlange traditie die we samen met Jos Van Roy hebben uitgebouwd met de CrossCup. Het knappe werk dat we daar elk jaar opnieuw leveren werpt zijn vruchten af. De timing is ook ideaal, gelet op de sterke Belgische generatie veldlopers. Hopelijk kunnen ze voor eigen volk uitblinken.”

Gery Follens en Thomas Lefebvre, covoorzitters van de Koninklijke Belgische Atletiekbond, zijn uiteraard verheugd om opnieuw een internationaal kampioenschap in België te organiseren: “We zijn fier dat we de Europese toppers uit het veld in ons land aan het werk kunnen zien, de sterke reputatie van onze organisatoren en de prachtige locatie hebben zeker de doorslag gegeven in de toewijzing van het EK veldlopen. Dit kampioenschap zal ongetwijfeld een extra boost geven aan onze Belgische topatleten.”

Ook de stad Brussel is erg opgezet met de komst van een belangrijk Europees kampioenschap. Schepen van Sport Benoit Hellings: “We hebben altijd al een goede relatie gehad met European Athletics. De stad stond dan ook helemaal achter de kandidatuur en is erg fier om de European Championships Cross Country 2023 toegewezen te krijgen. Graag tot op 10 december in Brussel!”

Het EK veldlopen vond al tweemaal plaats in ons land: in 2008 in Brussel en in 1996 in Monceau-sur-Sambre. Later dit jaar vindt het EK 2022 plaats in Turijn.

Share this post »