De Grote Markt van Brussel was donderdagnamiddag het feeërieke decor voor de Diamond League-finale van het kogelstoten. Wereldkampioene Lijiao Gong won deze bijzondere AG ‘Urban’ Memorial Van Damme met een worp van 19m83.

Het is inmiddels al enkele jaren traditie dat aan de vooravond van de AG Memorial Van Damme een IAAF Diamond League-finale op een plein in het hart van de stad georganiseerd wordt. Dit jaar stonden de 8 beste kogelstootsters van het voorbije Diamond League-seizoen in de spotlights op de historische Grote Markt van Brussel.

Het goede weer – een aangenaam zomerzonnetje – én het publiek waren op de afspraak. De 8 finalisten werden door de massaal aanwezige toeschouwers luidkeels aangemoedigd.

Topfavoriete Lijao Gong – regerend wereldkampioene, titelverdedigster in de Diamond League en al 7 wedstrijden op rij ongeslagen – maakte haar favorietenrol waar. De Chinese won de wedstrijd met een worp van 19m83, de tweede beste prestatie van 2018. Gong werd op het podium geflankeerd door de Amerikaanse Raven Saunders (19m64) en de Duitse Christina Schwanitz (19m50).

Donderdagavond vinden er tijdens de meeting in Zürich nog 16 Diamond League-finales plaats. De laatste 15 finales staan vrijdagavond op het menu tijdens de 42ste editie van de AG Memorial Van Damme in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.