Mathieu Van der Poel en Sanne Cant hebben woensdagavond in Waregem de Cyclocross Masters gewonnen. In de afsluitende manche van de Soudal Classics zetten de wereldkampioene bij de vrouwen en de Europese kampioen bij de mannen hun dominantie nog een keer extra in de verf.

Het parcours van de Soudal Cyclocross Masters had alles voor een spektakelrijke avond. In het stadscentrum van Waregem moesten de renners verschillende hindernissen nemen: een schans, een zandbak, trappen naar boven en naar beneden, strobalkjes, een zigzagstrook, een evenwichtsbalk en met de finish in zicht moesten ze zelfs dwars door een verlichte fontein rijden.

“Een echte speeltuin”, glunderde Mathieu Van der Poel. De Europese kampioen moest in Waregem helemaal achteraan starten, maar schoof al snel op naar het front. Thijs Aerts, de Belgische kampioen bij de beloften, en de afscheidnemende Rob Peeters gooiden als eersten een bommetje, maar kregen geen speelruimte.

Bij het ingaan van de slotronde plaatste Van der Poel zijn beslissende versnelling. Michael Vanthourenhout en Toon Aerts sloegen in de achtervolging nog de handen in elkaar, maar kwamen te kort om de Nederlander van zijn troon te stoten.

“Een mooie bekroning van een leuke avond”, genoot Van der Poel. “De sfeer was fantastisch en we kregen een mooi parcours voor de wielen geschoven. Het portret dat ik als Koning Winter heb gekregen zal thuis zeker een mooi plaatsje krijgen. Het is dit seizoen slechts in één wedstrijd misgelopen, maar over de rest kan ik alleen maar tevreden zijn. Hopelijk kan ik het zondag in Oostmalle afsluiten met een laatste overwinning.”

CANT: ‘MOOI SPEKTAKEL’

Wereldkampioene Sanne Cant werkte een gelijkaardige wedstrijd als Van der Poel af. Helemaal achteraan gestart keek de Kempense de kat een paar rondes uit de boom om in de slotfase ongenaakbaar toe te slaan. Maud Kaptheinjns, Ellen Van Loy en Laura Verdonschot beten zich nog vast in Cants wiel, maar waren kansloos in de spurt.

“Het is altijd leuk om naar Waregem te komen en om hier de bloemen mee naar huis te nemen. Ik heb me hier echt wel geamuseerd op de verschillende hindernissen. Zo vond ik het wel eens leuk om de trappen naar beneden te nemen. De toeschouwers hebben vandaag een mooi spektakel gekregen.” In het spoor van Cant werd Kaptheijns tweede, Van Loy sprintte naar de derde plaats.