Meer dan 40.000 lopers hebben zondag deelgenomen aan de 33ste editie van de AG Antwerp 10 Miles & Marathon. De zon lokte ook tienduizenden toeschouwers en supporters naar Antwerpen. Mohamed Agourram en Melissa Dock snelden ‘s namiddags op Linkeroever naar de zege op de AG 10 Miles, Ezekiel Kiproch Koech en Ann Sofie Claeys werden eerder op de dag op de Grote Markt gevierd als winnaars van ‘s lands grootste marathon.

De AG Antwerp 10 Miles & Marathon is hét nationale loopevenement bij uitstek. Title partner AG Insurance is er via de AG City Challenge in geslaagd om vanuit elke Vlaamse en Brusselse gemeente minstens één deelnemer aan de start te brengen. Nationaal bekeken was zelfs meer dan 75% van alle Belgische gemeenten vertegenwoordigd in Antwerpen zondag. En ook internationaal leeft de AG Antwerp 10 Miles & Marathon. Verdeeld over de vier afstanden die op het programma stonden, tekenden er lopers afkomstig uit 125 landen present.

KENIA BOVEN OP DE MARATHON

Om 9u begonnen de marathonlopers aan hun tocht van 42,195 km doorheen de Antwerpse districten. Met meer dan 3000 waren ze. Daarmee gaat de AG Antwerp Marathon editie 2018 de analen in als de grootste marathon ooit op Belgische bodem. De zege op de zonovergoten Grote Markt ging naar Ezekiel Kiprop Koech. De 33-jarige Keniaan haalde het in 2 uur, 15 minuten en 55 seconden voor zijn landgenoten Patrick Korir (2u16’59”) en Evans Tanui (2u17’17”). Marathondebutant Thomas De Bock werd met een tijd van 2u17’59” knap vierde.

Antwerps burgemeester Bart De Wever legde de marathon af in 4 uur, 21 minuten en 31 seconden. Dat is iets langzamer dan vorig jaar, maar daar zaten de warme temperaturen voor veel tussen. De marathonlopers kregen vroeg in de race een plensbui te verwerken, maar daarna liepen de temperaturen vlotjes op tot hoog in de 20 graden.

CHIQUITA KIDS RUN & AG ANTWERP SHORT RUN 5 KM

Terwijl de marathonlopers met hun heldentocht richting historische binnenstad bezig waren, gingen om klokslag 11u aan de overzijde van de Schelde bijna 2500 kinderen tussen 4 en 12 jaar van start in de Chiquita Kids Run, een 1,4 km lange fun run zonder tijdsopname. Op de AG Antwerp Short Run 5 km, goed voor ruim 6000 deelnemers en met startschot om 12u, liep de chrono wel mee. De toptijd kvam met 15 minuten en 45 seconden op naam van Jasper Carels. Bij de vrouwen ging de overwinning in 19 minuten rond naar Kristel Van Maldeghem.

AG ANTWERP 10 MILES

De populairste afstand is en blijft uiteraard de 16 km, de AG Antwerp 10 Miles dus. Ruim 28.000 sportievelingen schreven zich in voor de meest tot de verbeelding sprekende loopwedstrijd van het land, met de passages door de Kennedy- en Waaslandtunnel als spectaculairste blikvangers. Om een vlotte doorstroming te garanderen werden de deelnemers net zoals de voorbije jaren ingedeeld in drie startwaves. De eerste wave, met daarin alle toplopers, ging om 14u30 van start.

De Italiaanse titelverdediger Yassine Rachik en vijfvoudig winnaar Nick Van Peborgh trokken meteen de kop, met in hun zog Mohamed Agourram. Rachik staakte iets na halfkoers de strijd, Van Peborgh en Agourram doken samen de Waaslandtunnel in. Aan het einde van die tunnel zette de Marokkaan zijn eindspurt in en daar had Van Peborgh geen antwoord op. Agourram won zo in 49 minuten en 18 seconden zijn eerste AG Antwerp 10 Miles, Van Peborgh kwam op 16 seconden als tweede over de streep. Hicham El-Amrani (50’57”) maakte het podium compleet. Bij de vrouwen pakte Melissa Dock (58’51”) de zege voor Kim Geypen (59’16”) en Hanne Verbruggen (1:01’13”).

Omwille van de voor april ongewoon hoge temperaturen werd alle deelnemers van de AG 10 Miles onderweg door de organisatie, in overleg met de hulpdiensten, op het hart gedrukt om het rustig aan te doen en geen risico’s te nemen en niet alles op alles te zetten om een snelle tijd te willen neerzetten. Op een bepaald moment raakte de capaciteit van de hulpdiensten immers gesatureerd door de vele interventies voor lopers die bevangen werden door de hitte. De ordediensten en de organisatie wilden te allen prijze vermijden dat bij echt ernstige incidenten geen dringende hulp zou kunnen geboden worden. Rustig genieten van de unieke sfeer en rustig uitlopen was het devies en dat deden van dan af de meeste deelnemers.

STRAFFE BELLIN & GOEDE DOELEN

Eén van de lopers die langsheen heel het parcours het luidst werd aangemoedigd was Sébastien Bellin. Op 22 maart 2016 raakte de gewezen basketbalinternational zwaargewond bij de aanslag in Zaventem. De voorbije twee jaar onderging Bellin elf operaties. Van zijn tenen tot halverwege zijn scheenbeen heeft hij geen gevoel meer, maar dat weerhield hem er niet van zondag de AG Antwerp 10 Miles te lopen. Hij finishte in net iets minder dan 2 uur, al doet die tijd er totaal niet toe. Sébastien Bellin is sowieso een winnaar, net als alle deelnemers aan de AG Antwerp 10 Miles & Marathon!

Veel deelnemers aan de AG Antwerp 10 Miles & Marathon laten zich inspireren door mensen die net als Sébastien Bellin terugvechten na een zware tegenslag en liepen zondag voor een goed doel. Dat kon bijvoorbeeld één van de vijf goede doelen zijn die de organisatie dit jaar in de picture zette. Deelnemers aan de AG Antwerp 10 Miles & Marathon konden tijdens hun registratie kiezen om 10 euro te doneren aan Rode Kruis Vlaanderen, To Walk Again, Kom op tegen Kanker, SOS Kinderdorpen of het Belgisch Paralympisch Committee. In ruil gingen ze naar huis met het officiële eventshirt. Deze actie leverde in totaal 65.000 euro op.