Nina Lauwaert en Isaac Kimeli hebben de Structabo CrossCup manche in Roeselare op hun naam geschreven. Zowel bij de vrouwen als bij de mannen werd het een wedstrijd om duimen en vingers bij af te likken. Bovendien bleven de verschillen beperkt in beide races, waardoor ploegen voor het EK veldlopen erg realistisch lijken.

Het parcours in Roeselare lag er in tegenstelling tot andere jaren goed beloopbaar bij. Bij de vrouwen rook Sofie Van Accom haar kans. De atlete van ACHL ging er als een speer vandoor en pakte op die manier ook de volle buit op de tussensprint. Alleen Nina Lauwaert maakte aanstalten om te volgen. Imana Truyers en Hanna Vandenbussche probeerden de schade te beperken. Lauwaert was ondertussen op en over Van Accom gegaan. De atlete van ROBA finishte met een handvol seconden voosprong op Van Accom en de sterk oprukkende Vandenbussche. Imana Truyers, die leidster af is in het klassement, werd vierde op 23? van Lauwaert.

De kleine verschillen openen perspectieven met het oog op een ploeg voor het EK veldlopen. Lauwaert is door haar winst alvast zeker van deelname. In het klassement wordt Van Accom leidster door haar tweede stek én de tussensprint. Bij de beloften haalde Vanessa Scaunet het van Lisa Rooms, die onfortuinlijk ten val kwam en Elise Vanderelst. Scaunet mag zich opmaken voor het EK. Voor Rooms wordt het bang afwachten.

Kimeli haalt het van clubgenoot Hendrix

Bij de mannen geen snelle start van één van de favorieten, maar een mooie groep met alle favorieten voorin. Er ontstond na enkele ronden een elitegroepje van zeven atleten. Twee verrassende namen doken op het in groepje, namelijk Jeroen D?hoedt en Dries Basemans. Simon Debognies moest de rol onverwacht lossen, maar zou wel zoals verwacht als eerst belofte finishen. Voorin volgden er enkele prikken van Dame Tasama en Robin Hendrix, maar het was pas bij een aanval van Isaac Kimeli, de huidige leider in de Structabo CrossCup, dat de anderen moesten lossen. Alleen clubgenoot Hendrix kon aanklampen. In de sprint was Kimeli duidelijk sterker dan Hendrix, die zichzelf echt wel overtrof. De derde plaats ging naar Lander Tijtgat, die het van Tasama haalde. De vijfde plaats was weggelegd voor Michael Somers, die vorige week nog in de Verenigde Staten het NCAA-kampioenschap liep. D’hoedt en Basemans finishten als respectievelijk zesde en zevende op een kleine achterstand van de top vijf. De verschillen bij de mannen waren erg klein, wat een seniorenploeg alleen maar ten goede komt. Bij de beloften finishten maar lief 4 heren op 10? van Debognies, waardoor ook hier een ploeg in de maak lijkt.

Hannes kan terug winnen

Pieter-Jan Hannes won op overtuigende wijze de korte cross. Hannes liep van start tot finish aan de leiding en haalde het van Ismael Debjani en Pierre-Antoine Balhan.

“Eindelijk kan ik nog eens winnen. Dit doet enorm veel deugd, maar het was ook nodig met het oog op Tilburg”, klonk het bij Hannes.

Hannes en Debjani maken normaliter deel uit van het team voor de Mixed Relays op het EK veldlopen. Debjani is de nieuwe leider in het klassement.