Het laatste luik van de Easykit CrossCup, tevens goed voor het Belgisch kampioenschap, leverde bijzonder spannende wedstrijden op in het Park van Laken. Telkens moest de sprint uitsluitsel brengen. Opmerkelijk: Isaac Kimeli hield de man van het seizoen, Soufiane Bouchikhi van zijn eerste titel. Bij de vrouwen snelde Imana Truyers naar de titel.

Bouchikhi had vier maanden ononderbroken zijn stempel gedrukt op het veldloopseizoen. Van bij de eerste individuele proef stak hij met kop en schouders boven de tegenstand uit. Ook in de voorlaatste manche in Rotselaar bleek de Antwerpenaar onaantastbaar. De Easykit CrossCup had hij in feite dan al beet.

Restte de laatste race, tellend voor het Belgisch kampioenschap. Wat een makkie leek te worden draaide anders uit. Bouchikhi had zijn tegenstanders nochtans verrast door er in de tweede ronde als een speer vandoor te gaan en een gat te slaan van een dertigtal meter. Op weg naar de kers op de taart. Dat was zonder de armada van Tim Moriau gerekend. De atleten van OEH hadden naar dit Belgisch kampioenschap gepiekt. Simon Debognies nam Isaac Kimeli op sleeptouw. Wat verder overbrugde Kimeli de kloof. Van toen af was duidelijk dat de Hallenaar zijn titel niet zomaar zou gewonnen geven.

Samen gingen ze de laatste ronde in. Bouchikhi kreeg het zichtbaar moeilijk en toen Kimeli in de laatste 150 meter versnelde kon de atleet van FC Luik geen weerwerk meer bieden. Debognies kon zijn derde plaats vrijwaren, terwijl Robin Hendrix, vierde, en Thomas De Bock, zesde, de triomf van OEH volmaakten.

Bij de vrouwen leek het duel voor de hoogste podiumplaats tussen Imana Truyers en Sofie Van Accom te zullen gaan. Truyers had van meet af een verschroeiend tempo opgelegd, maar de atlete van Herentals volgde aanvankelijk moeiteloos en nam zelfs af en toe de leiding over. Achter deze twee volgden Nina Lauwaert en Hanne Vebruggen. Op de hellingen en met de wind op kop probeerde Truyers de forcing te voeren. Dat lukte haar in de voorlaatste ronde. Voor Van Accom ging het te snel.

Imana Truyers leek freewheelend naar haar eerste titel af te stevenen, maar keek toch verrast op toen ze in de laatste honderd meter plots haar teamgenote Stephanie Barnes zag opduiken, die vanuit de achtergrond een indrukwekkende remonte had ingezet. Barnes – nog altijd Engelse – kwam dan niet in aanmerking voor de titel, voor de Limburgse was het pijnlijk geweest na een seizoen dat ze net als Bouchikhi had gedomineerd, met een tweede plaats vrede te moeten nemen. Dat gebeurde uiteindelijk niet, al scheelde het slechts één seconde. Van Accom werd even later derde.

D’HOEDT EN EYKENS WINNEN KORTE CROSS

Ook de korte cross zat vol spanning. Daarvoor zorgde Pierre-Antoine Balhan, die er van bij het startschot vanonder ging en een voorsprong van ruim honderd meter uitbouwde. Even zag het ernaar uit dat de atleet van Excelsior gewonnen spel zou hebben, zo lang duurde het eer er reactie kwam. Philip Cortvriendt eerst, Jeroen D?Hoedt en Oussama Lonneux daarna gingen op zoek naar de vroege vluchter.

In de laatste ronde werd Balhan gevat en kon het tactisch spel voor de eindfase beginnen. Lonneux achtte zijn moment op 300 meter van het einde gekomen en zette aan voor een lange sprint. Dat was in de kaart gespeeld van Jeroen D?Hoedt, bekend om zijn goed eindschot. De Hallenaar van CABW ontgoochelde niet. Ondanks fel verweer van de atleet van Luik, kwam hij als eerste over de meet.

De korte cross bij de vrouwen werd eveneens op de meet beslecht. Hier haalde Renée Eykens het voor Elise Vanderelst. Beiden kregen dezelfde tijd achter hun naam.