2600 wielertoeristen zakten zaterdag naar Doornik af voor de Grinta! Challenge, de vierde manche van de Proximus Cycling Challenge. Voor zij die er nog nooit eerder doorheen fietsten, was de tocht door het Henegouwse Pays des Collines een openbaring.

Het Pays des Collines is het prachtige weidse groene heuvelland rond Doornik, Ellezelles, Flobecq en Frasnes-Lez-Anvaing. Voor veel deelnemers aan de Grinta! Challenge was het zaterdag de eerste kennismaking met deze bij het brede publiek niet zo heel bekende regio. “Wat een ontdekking, wat een fantatische fietsstreek!”, was dan ook een veel gehoorde reactie. En bij de habitués klonk het dan weer in koor dat de Grinta! Challenge zonder twijfel steevast één van de mooiste tochten van het jaar is.

De vele kleine gezellige baantjes, het weidse landschap én de vele kuitenbijters zijn de ingrediënten die bij de wielertoeristen in de smaak vallen. De col de la Croix Jubaru, le Mont de Mainvault, la Haizette, de Mont St.Aubert,  Hameau des Papins, Le Trou Robin,… Zelfs de namen van de hellingen doen tot de verbeelding spreken en klinken als muziek in de oren!

Maar pittig is het wel. In de 175 km, de langste afstand van de Grinta! Challenge, moesten er liefst 2400 hoogtemeters overwonnen worden. Wie het wat rustiger aan wou doen, kon kiezen voor de 155 km (2120 hoogtemeters), 115 km (1485 hoogtemeters) of 70 km (730 hoogtemeters). Dankzij de uitgebreide bevoorrading onderweg kon iedereen de nodige energie bijtanken en het droge weer was ook mooi meegenomen tijdens de ontdekking van het Pays des Collines, Belgiës verborgen parel.