Sofie Van Accom heeft voor het eerst een wedstrijd gewonnen in het kader van de Easykit CrossCup. De atlete uit Herentals versloeg het kruim van de Belgische veldloopsters op het snelle parcours van Rotselaar. Bij de mannen maakte Soufiane Bouchikhi er andermaal een one man show van.

Met belangstelling werd uitgekeken naar het wederoptreden van Louise Carton. De Oostendse die al ruim twee jaar het veldlopen bij de vrouwen domineert, trad na maanden blessureleed aan de voet terug aan in competitie. De verwachte strijd voor het podium kwam er echter niet. Carton die met een brace om de rechterenkel en op klassieke loopschoenen liep, bleek nog geen partij voor de meisjes die in de voorbije wedstrijden van de Easykit CrossCup een hoofdrol hadden opgeÃĢist. Van bij de start voerden Imana Truyers en Sofie Van Accom een hoog tempo dat hun concurrenten de adem afsneed.

Voor Louise Carton, die geen risico’s durfde te nemen door met spikes te lopen, bleek vooral de lange zandstrook langs het meer erg problematisch. Maar ook Nina Lauwaert, in de modder van Hannuit nog de beste Belgische en Stephanie Barnes hadden zich in het verschroeiende tempo van de twee koploopsters verslikt. Sofie Van Accom plaatste haar versnelling in de voorlaatste ronde. Ze nam een tiental meters, genoeg om Imana Truyers tot aan de finish achter zich te houden. Nina Lauwaert vervolledigde het podium, een ontgoochelde Louise Carton werd achtste, achter een aantal Britse meisjes.

De wedstrijd bij de mannen bracht minder spanning. Isaac Kimeli probeerde iedereen wel te verrassen met een blitzstart maar dat was zonder Soufiane Bouchikhi gerekend. De Antwerpenaar die voor Luik uitkomt, zette meteen de puntjes op de i, ging over de atleet van Halle en diepte ronde naar ronde zijn voorsprong op tot meer dan een halve minuut bij de aankomst.

Bouchikhi, die voor de gelegenheid zijn haar had laten blond verven, schitterde in de winterzon. Achter het Belgische duo probeerde de Brit Adam Hickey de schade te beperken. Hij zou derde worden, net voor Robin Hendrix, Dries Basemans en Michael Somers, een drietal dat mooie vooruitzichten biedt voor de toekomst en op het BK in Brussel beslist een rol van betekenis kan spelen.

Op de korte cross zegevierde Ali Hamdi voor het eerst in een rechtstreeks duel met Jeroen D’Hoedt. De Leuvenaar maakte het verschil in de laatste honderden meters. Voor D?Hoedt die licht gekwetst aan de start verscheen bleef het voornaamste dat hij zijn eindklassering kon veilig stellen.