Op zaterdag 6 oktober doken de liefhebbers van gravel- en mountainbikes de bossen, velden en flanken van de Vlaamse Ardennen in voor De Ronde van Vlaanderen Off-Road. Bijna 2000 sportievelingen daagden op voor deze eerste editie, die georganiseerd werd door Peloton.

De deelnemers konden genieten van een parcours dat bol stond van de RVV-geschiedenis, aangevuld met meerdere technische ommetjes. Zo moesten ze onder meer de Koppenberg, de Oude Kwaremont en de Paterberg overwinnen, maar ook de nodige kasseistukken. Men kon genieten van enkele exclusieve stukken natuur, bos en veld, telkens met de Ronde van Vlaanderen als kapstok.

De start bevond zich aan recreatieoord Kluisbos, in Kluisbergen. Daar kregen de sportievelingen de keuze tussen een omloop van 33km, 58km of 82km, de populairste afstand met maar liefst 14 hellingen. Degenen die zich inschreven voor de lange afstand konden zelfs kiezen voor een gechronometreerde massastart.

Als kers op de taart verscheen ook Greg Van Avermaet in laatste instantie aan de start. De olympische kampioen zag in de Ronde van Vlaanderen Off-Road een ideale gelegenheid om rustig het seizoen af te sluiten en de monumenten van de Ronde van Vlaanderen op een andere manier te beleven.

De organisatie werkte samen met het Agentschap Natuur en Bos, dat 1 euro ontving voor elke deelnemer. Met de opbrengst zullen bijkomende investeringen gedaan worden in de prachtige bossen van de Vlaamse Ardennen, zodat ook de volgende generaties kunnen genieten van deze prachtige streek.