Zo’n 4.000 deelnemers hebben onder een stralende zon kunnen genieten van de eerste editie van de Great Peace Run & Walk in Ieper. Maar liefst 44 verschillende nationaliteiten kwamen, ondanks het erg warme weer, met een lachend gezicht over de finish. Nu al kunnen we zeggen dat dit evenement voor herhaling vatbaar is.

Exact 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog hebben 1.700 wandelaars en 2.300 lopers kunnen genieten van de allereerste editie van de Great Peace Run & Walk. De belevingstocht leidde de deelnemers langs tal van plaatsen die een belangrijke rol speelden in de oorlog. Daarbij hadden ze de keuze tussen een afstand van 10 of 21 km. Bijna evenveel vrouwen (47%) als mannen (53%) verschenen aan de start.

De organisatie wist al enkele dagen op voorhand dat het een warme dag ging worden, dus stuurde het alvast enkele tips naar de deelnemers om met die hitte om te gaan. De lopers waren goed voorbereid voor de race en ook de organisatie zorgde voor water, door bijvoorbeeld kraantjes te installeren. Zelfs voor de honden die meeliepen waren er voldoende drankmogelijkheden.

Maar liefst 44 verschillende nationaliteiten namen deel en dat maakt van deze Peace Run een echt internationaal evenement. Vooral de Britten waren sterk vertegenwoordigd, wel 274 sportievelingen maakten de oversteek van het eiland naar het continent. Van de Belgen waren, logischerwijs, de West-Vlamingen het talrijkst, gevolgd door de Antwerpenaren.

Ook de man die het startschot gaf was een Brit, en niet zo maar een. Brendan Foster is ‘wereldberoemd’ in eigen land. Hij is de organisator van de Great North Run in Groot-BrittanniĆ« en hij is al meer dan dertig jaar sportcommentator voor de BBC. Hij was zelf ook een goede loper, want hij behaalde een bronzen medaille op de 10.000 meter op de Olympische Spelen in 1976.

Bij de dames liep Deborah De Geyter de snelste 21km. Haar dichtste achtervolgsters waren Symone Holmes (tweede) en Hilde Cattrysse (derde). De snelste mannen waren Bjorn Voet (eerste), Sven Mosselmans (tweede) en David Vandenabeele (derde). Op de 10km was Ann-Sophie Desmarets de snelste dame, bij de heren was Fabian Haezebrouck de snelste.