Laurens Sweeck heeft voor de derde opeenvolgende keer de GP van Neerpelt, de eerste manche van de Soudal Classics, gewonnen. Hij kwam alleen over de finish. Meisen en van der Poel vervolledigden het podium.

David van der Poel (Corendon Circus) was de snelste starter in de GP van Neerpelt, Kevin Pauwels (Marlux Bingoal) kwam als tweede door de eerste bocht. De renners vormden lange tijd een uitgestrekt lint, maar dat kon op dit snel en technisch parcours van de eerste manche van de Soudal Classics niet blijven duren. Het was dus kwestie om vooraan te zitten, want bij het minste foutje kon er een gat vallen.

Dat foutje liet even op zich wachten, maar toen Michael Vanthourenhout (Marlux Bingoal) en Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen Vastgoedservice) op posities 1 en 2 zaten moesten de renners achter hen van de fiets en de vogels waren gaan vliegen. Het parcours in Neerpelt ligt Sweeck wel, want hij wist er de vorige twee edities winnend af te sluiten. Vanthourenhout bleef goed in het wiel van Sweeck, maar ging te snel door de bocht en kwam ten val waardoor zijn concurrent alleen aan de leiding kwam.

Van der Poel was de dichtste achtervolger van Sweeck en hij kreeg gezelschap van zijn ploegmaat Tom Meeusen, Quinten Hermans (Telenet Fidea Lions) en Marcel Meisen, de Duitse kampioen van Steylaerts. Het werd uiteindelijk een duel tussen Sweeck en Meisen, en bij het ingaan van de voorlaatste ronde bedroeg de voorsprong van de tweevoudige winnaar acht seconden. Van der Poel zat alleen in derde positie.

Bij aanvang van de laatste ronde bedroeg de voorsprong van Sweeck al 12 seconden en Meisen keek veeleer achteruit naar van der Poel dan naar de leider van de cross. Het podium en de volgorde daarvan bleven ongewijzigd. Sweeck zat op het juiste moment vooraan en reed nagenoeg feilloos vanaf het moment dat hij alleen aan de leiding kwam. Hij was vandaag de verdiende winnaar.