De Great War Remembrance Cyclo is een onderdeel van de Etixx Classics Tour en staat in het teken van 100 jaar Wereldoorlog I. Maar onderweg kregen de deelnemers niet alleen een geschiedenislesje over de Groote Oorlog, ze passeerden ook tal van Vlaamse wielermonumenten en natuurlijk kregen de renners ook af te rekenen met de typische wind in de Westhoek.

2018 staat in het teken van het einde van “De Groote Oorlog” die precies 100 jaar geleden tot een einde kwam. The Great War Remembrance Race nam de deelnemers mee door ‘Flanders Fields’ en langs enkele historische plekken die een hoofdrol vertolkten tijdens Wereldoorlog I, of die er daarna volledig aan gewijd zijn.

Zo passeerden de fietsers langs het enorme Tyne Cot Cemetry, de Britse militaire begraafplaats waar duizenden gesneuvelden hun laatste rustplek kregen. Er was ook een bevoorradingszone bij het Memorial Museum Passchendaele, een museum ter herinnering van de verschrikkelijke slag om Passchendaele in 1917.

Naast de oorlogsgeschiedenis kregen de deelnemers ook een hele brok Vlaamse wielermonumenten voorgeschoteld die de profs vrijdag ook moesten trotseren. Die koers werd gewonnen door de Estse kampioen Mihkel Räim. Het parcours leidde de fietsliefhebbers onder meer langs de ‘plugstreets’ van Gent-Wevelgem en over de Kemmelberg en dat allemaal met de felle wind in de haren. Want wat zou een fietstocht door de Westhoek zijn zonder de typische wind?