24u voor de profs proefden 16.000 fietsers vanuit de hele wereld zaterdag al van het parcours van de Ronde van Vlaanderen. De 27e editie van de Ronde van Vlaanderen Cyclo was er eentje zonder incidenten en met niets dan tevreden deelnemers aan de finish.

Tussen 7u en 8u vertrokken meer dan 5300 moedige en getrainde fietsers vanop de Scheldekaaien in Antwerpen, voor de volledige afstand van 229km. De bijna 11.000 anderen kozen voor een parcours van 74, 139 of 174 km vanuit Oudenaarde met onderweg de belangrijkste hellingen en kasseistroken waar morgen het peloton over raast: de Koppenberg, Oude Kwaremont, Paterberg,…

De deelnemers kwamen van heinde en verre. De helft van het pak bestond uit Belgen, maar er waren ook bijna 3000 Nederlanders, ruim 1600 Britten en meer dan 1000 Fransen. Verder werden fietsliefhebbers uit Litouwen, Japan, Puerto Rico en nog ruim 60 andere landen gespot. Vooral wie van buiten Europa komt schrok van de kasseien en de nijdige klimmetjes, maar komt net daarom naar Vlaanderen en genoot van de sportieve geselingen.

Voor het zesde jaar op rij was het totaal aantal deelnemers aan het evenement gelimiteerd tot 16.000 om het comfort en de veiligheid van de fietsers en wie langs het parcours woont zo goed mogelijk te garanderen. Peloton, organisator van deze Ronde van Vlaanderen Cyclo, zette ook sterk in op orde en netheid langs het parcours. Voor het eerst kregen dit jaar kinderen en families de kans om op een apart parcours van 18km rond Oudernaarde met de Ronde kennis te maken.

Terugblikken met sfeerbeelden, reacties, foto’s,… kan op de website en de Facebook-, Instagram- en Twitterpagina van We Ride Flanders. Deelnemers kunnen hun eigen prestaties herbeleven via de ‘Giant My Page’-module op de website met o.m. gepersonaliseerde videobeelden van de doortochten op acht hellingen en aan de finish.