Minder dan een week voor de AG Memorial Van Damme in het Koning Boudewijnstadion in Brussel draaiden enkele wereldtoppers uit het polsstokspringen zaterdagnamiddag al proef nabij het MAS in Antwerpen. Dat deden ze tijdens een unieke wedstrijd op het water(!!!) in het kader van de AG Urban Memorial Van Damme Series.

De AG Urban Memorial Van Damme Series serveert in de aanloop naar de AG Memorial Van Damme, de grote finale van de IAAF Diamond League komende vrijdag, topatletiek op bijzondere locaties in de grootste steden van het land. De mobiele piste aan de voet van het Atomium waarop Jonathan Borlée en Jonathan Sacoor op 10 juni mochten sprinten mogen we ronduit spectaculair noemen, maar voor het spektakelgehalte van het polsstokspringen in Antwerpen schieten woorden tekort…

We doen toch een poging. Lopen op het water is lang geleden door een bijzonder man al eens gedaan. In Antwerpen gingen ze nog een stapje verder. Daar  liepen en sprongen zaterdagnamiddag 8 straffe kerels op het water van het Bonapartedok. In het dok dat in 1811 in opdracht van Napoleon Bonaparte werd gegraven, legde de organisatie van de AG Urban Memorial Van Damme Series voor de gelegenheid een polsstokspringstand aan. Een technisch hoogstandje!

LAVILLENIE: ‘FANTASTISCH INITIATIEF’

De polsstokspringers zorgden voor sportieve hoogstandjes. Topfavoriet Renaud Lavillenie won de wedstrijd met een sprong over 5m73. De wispelturige wind maakte het niet makkelijk voor de springers. In optimale stadionomstandigheden of indoor springt Lavillenie vlot boven de 6 meter – de Fransman is wereldrecordhouder met 6m16 – maar toch was Lavillenie erg tevreden met zijn optreden in Antwerpen. “De AG Urban Memorial Van Damme Series is een fantastisch initiatief. Het is heel erg leuk om eens buiten de stadionmuren te komen en in deze unieke setting voor dit geweldig publiek te mogen springen. De wind was af en toe frustrerend, maar ik heb heel erg van deze namiddag genoten. Ik kan nu zeggen dat ik over water gelopen heb. Heel symbolisch”, lachte Lavillenie.

NET GEEN BR VOOR ART

De tweede plaats ging naar een Belg. Arnaud Art wipte bij zijn tweede poging over 5m53, sloeg 5m63 over en probeerde vervolgens 5m73 te overschrijden. Bij zijn derde poging zat hij er erg dicht bij, maar de lat kwam jammer genoeg naar beneden. Een geslaagde poging zou een verbetering van zijn eigen Belgisch record betekend hebben met één centimeter. De Italiaan Claudio Stecchi, net als Art een finalist op het voorbije EK in Berlijn, legde met 5m38 beslag op de derde plaats. De Rus Timur Morgunov, met een tweede plaats op het EK één trede hoger op het EK-podium dan Lavillenie, werd in Antwerpen verraden door de wind en miste drie keer op zijn aanvangshoogte van 5m38.

DONDERDAG EN VRIJDAG AFSPRAAK IN BRUSSEL

Wie nog meer ‘urban’ atletiek wil zien, moet donderdag zeker naar Brussel afzakken. Op de Grote Markt vindt daar de finale van de Diamond League van het kogelstoten bij de vrouwen plaats. De acht beste kogelstootsters ter wereld nemen het tegen elkaar op en de toegang is gratis! Daags nadien vinden de resterende 15 finales van de Diamond League plaats in het Koning Boudewijnstadion tijdens de 42ste AG Memorial Van Damme. Tickets daarvoor zijn online te koop.

Eén van die 15 finales is het polsstokspringen. De setting volgende week is geen dok in de schaduw van een topmuseum zoals in Antwerpen, maar de 40.000 toeschouwers in het Koning Boudewijnstadion zullen zoals elk jaar voor een magische sfeer zorgen. Het deelnemersveld is buitengewoon. Naast Renaud Lavillenie (PR/WR 6m16) en Timur Morgunov (PR 6m00) verwelkomt de AG Memorial Van Damme vrijdag onder andere ook de Zweedse kersverse Europese kampioen Armand Duplantis (6m05), de Amerikaan Sam Kendricks (6m00), de Canadees Shawn Barber (6m00) en de Pool Piotr Lisek (6m00). In totaal nemen er dus maar liefst zes leden uit de zogenaamde ‘zesmeterclub’ deel. Ook Arnaud Art mag zich in Brussel opnieuw met de wereldtop meten.