Blythe is de eerste Britse winnaar in de geschiedenis van de Euro Shop Elfstedenronde. Van Aert kon zijn titel niet verdedigen na materiaalpech op ruim 5km van de streep.

Het peloton trok zich meteen stevig op gang, maar geen ontsnappingspoging kon zich het eerste wedstrijduur losrukken van de groep. Net voor de eerste kasseistroken, de Steenstraat in Diksmuide, geraakten zeven renners toch weg: Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) -die de aanval opzette-, Jérome Baugnies (Wanty – Groupe Gobert), Jens Reynders (Leopard Cycling), Jordi Meeus (Nationale selectie), Guillaume Haag (T.Palm-Pôle Cont. Wallon), Kenneth Vanbilsen (Cofidis) en Dries Lehaen (Pauwels Sauzen – Vastgoedservice).

Veel voorsprong kregen de zeven niet, want onder impuls van Lotto-Soudal werd het peloton in stukken gereten op de Oosternieuwweg in Zuienkerke. Koers met nog zeventig kilometer te gaan. Haag moest er al snel vantussen, terwijl een groepje van een twintigtal renners met onder meer Jens Keukeleire en titelverdediger Wout van Aert zienderogend naderde. Kort na de samensmelting trokken opnieuw zeven renners in de aanval.

Thuisrijder Jens Keukeleire, Pieter Serry, Guillaume Van Keirsbulck, Fabio Jakobsen, Tosh Van Der Sande, Timothy Dupont, Jan-Willem van Schip, van der Poel en Reynders opnieuw kozen het hazenpad. Bij de achtervolgende groep met onder meer Wout van Aert zat de klad erin, het grotere peloton slokte op een kleine minuut de jongens op.

Het negental leek lang op weg om het vol te houden tot op de streep, maar het peloton kwam toch dichterbij. Van Keirsbulck waagde solo zijn kans, een wanhoopspoging zo bleek. Met zo’n tien kilometer te gaan waren ze eraan voor de moeite.

Na de hergroepering en op de laatste kasseistrook wilde Van Aert het temp de hoogte in sturen, maar net op dat moment slaat hij op zijn stuur: materiaalpech op het slechts mogelijke moment! Er volgen nog enkele pogingen om een sprint te voorkomen, maar alle uitvallen worden in de kiem gesmoord.

Geen Van Aert dus in de sprint, maar nog steeds kanshebbers genoeg. Van der Poel zette de boel in gang op 400 meter van de streep, maar zijn ploegmaat kon het niet afmaken. Adam Blythe kwam op het einde aanzetten en werd niet meer gepasseerd. Hij mag in naam van Aqua Blue Sport de bloemen in ontvangst nemen.

De top drie wordt vervolledigd door Hofstetter (tweede) en Jensen (derde). Timothy Dupont is de beste Belg met een vijfde plaats.