NEWS

WK Breaking komt in 2023 naar Leuven

24/02/2022

Het WDSF Wereldkampioenschap Breaking komt volgend jaar naar Vlaanderen. Van 22-24 september 2023 – tien maanden voor de sport haar debuut maakt op de Olympische Spelen in Parijs – strijken ’s werelds beste Bboys en Bgirls neer in Europese sportstad Leuven.

Vlaanderen diende in de zomer van 2021 samen met de stad Leuven, de Belgische Danssportfederatie, Breaking Vlaanderen (de breaking afdeling van Danssport Vlaanderen) en Golazo/Sportizon haar kandidatuur in voor de organisatie van het WK Breaking in 2023. De werelddanssportfederatie (WDSF) heeft nu bevestigd dat Vlaanderen het WK mag hosten.

Het Ladeuzeplein in Leuven wordt gedurende 3 dagen het strijdtoneel voor het kruim van de internationale top van Bboys en Bgirls. Het WK vindt dus midden in de stad plaats, wat het urban karakter van breaking nog eens onderstreept.

“Leuven is een echte dansstad, er is geen dansstijl die je hier niet kan beoefenen. Onze dansclubs tellen samen 1500 leden. Ook breaking is in Leuven erg populair en de urban scene leeft in onze stad. We zijn dan ook erg vereerd dat het WK Breaking naar onze stad komt”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Op het festival Half Oogst organiseerden we voor het brede publiek dansbattles voor jong en oud en een internationale breaking wedstrijd. Dat zorgde altijd voor spektakel en een fantastische sfeer. Op het WK Breaking zal dat nog meer het geval zijn. Na het WK Wielrennen wordt dit een nieuw sportief feest, ik kijk er enorm naar uit.”

“We zijn erg trots dat we onze stad verder op de sportieve wereldkaart zetten”, zegt schepen Johan Geleyns. “Leuven scoort fantastisch op alle metingen. Zo zijn maar liefst 87 % van onze inwoners tevreden over onze sportfaciliteiten. Dankzij onze buurtwerking, een doorgedreven sport-voor-allen-beleid en een goede samenwerking met onze (top)sportclubs – van wie er verschillende in de ereklasse van hun sport actief zijn – werden we de beste Europese sportstad van 2021. Dat sport leeft in Leuven zie je ook aan de vele mooie evenementen. Leuven Beach, het Polsstokgala, de GP Poeske Scherens, … En wie herinnert zich het WK Wielrennen niet? Een fantastische promotie voor het toerisme en de sportieve uitstraling van onze stad. Met het WK Breaking tonen we nu ook een andere, urban kant van Leuven, want ook dat leeft hier heel fel. Elke sport vindt zijn plek hier in Leuven.”

De Vlaamse overheid zet al enkele jaren via EventFlanders in op het aantrekken en ondersteunen van topevenementen met maatschappelijke, reputationele en economische waarde voor de regio. Afgelopen september nog streek het WK wielrennen op de weg in Vlaanderen neer, met aankomst van de wegritten in Leuven en eind juni van dit jaar komt het WK 3×3 basketbal naar Antwerpen. Met dit WK in één van de nieuwe olympische sporten, zetten Vlaanderen en Leuven een nieuwe grote stap.

“Vanuit EventFlanders trachten we topevenementen aan te trekken die echt het verschil kunnen maken voor Vlaanderen”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Met zowel het WK 3×3 basketbal als het WK Breaking bieden we spektakel van het hoogste niveau binnen deze nieuwe olympische sportdisciplines. We surfen mee op eigentijdse vormen van sport waarmee we ook jongeren verleiden die anders niet zouden sporten.”

“Wie Vlaanderen zegt, zegt Rubens, Breughel en Van Eyck, maar Vlaanderen is zoveel meer dan dat. Onze Vlaamse steden zijn creatieve hotspots waar ook jongeren zich volledig kunnen uitleven. Met het WK Breaking hebben we de perfecte springplank gevonden om die verschillende troeven ook aan de internationale jeugd te tonen en hen te overtuigen van een bezoek aan Leuven en onze vele andere prachtige steden. In aanloop naar het kampioenschap gaan we Vlaanderen maximaal aan de wereld tonen als ‘must visit’ bestemming”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Sportbedrijf Golazo/Sportizon zal de volledige organisatie voor zijn rekening nemen, in samenwerking met Breaking Vlaanderen. “We stonden met Golazo eerder al in voor EK hockey in Antwerpen, waren co-organisator van het WK Wielrennen in september en organiseren het WK 3×3 basket deze zomer” zegt Michel Francken, CEO van Golazo events. “Dankzij ons breaking-event Unbreakable, dat we samen organiseren met Breaking Vlaanderen, zijn we al 17 jaar actief in deze sport en liggen we mee aan de grondslag van een top breaking competitie in de wereld.”

“2024 zal de geschiedenis ingaan als het jaar van de ‘Hip Hop Olympics’! Dat we in de aanloop daar naartoe in Leuven het officiële WK breaking mogen organiseren is een feestje bovenop een feestje!”, zegt Stijn Luyten, technisch directeur topsport van Breaking Vlaanderen. “Onze high performance arthletes (samenvoegsel van atleet en artiest), zoals Bgirl Madmax en Bboys Mighty Jim en Tirock draaien al mee met de huidige wereldtop en groeien nog elke dag. Een WK in eigen land zal onze Bgirls en Bboys enkel maar extra motiveren en ultiem testen op hun weg richting Olympics. Dit WK kan ook een enorme boost geven aan onze breaking/dans/hip hop cultuur en zorgen voor een extra instap bij de jeugd en grotere fanbasis. Met heel veel zin bouwen we samen met alle partners aan dit grote avontuur en creëren we meer kansen om te dansen 😊!”

Ook Johnny Lekens, voorzitter van Danssport Vlaanderen, is verheugd met de organisatie van het WK Breaking 2023: “We hebben hard gewerkt om het WK binnen te halen, dus we zijn heel blij met de bevestiging. Het is het laatste WK voor de Olympische Spelen van 2024 en dus een ideale voorbereiding voor onze Belgische breakers. Met al onze partners maken we er top event van!”

De Vlaamse overheid slaat via EventFlanders de handen in elkaar met de stad Leuven om een organisatie van dit kaliber mogelijk te maken. EventFlanders werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar is een samenwerking van Toerisme Vlaanderen, het departement Buitenlandse Zaken, het departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen.

Share this article

Related news

— Also read these articles