NEWS

Vlaanderen organiseert WK Gravel in 2024

22/09/2022

Na een succesvol WK Wielrennen vorig jaar, ontvangt Vlaanderen in het najaar van 2024 de UCI Gravel World Championships, het WK voor gravelbikes, in Vlaams-Brabant.

Dit jaar organiseert de UCI voor de allereerste keer een wereldkampioenschap voor de graveldiscipline. Het is hét orgelpunt van de UCI Gravel World Series, een verzameling gravelwedstrijden over de hele wereld, geïnitieerd door Golazo. In 2024 halen Golazo, Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant dat officieel UCI WK naar wielergek Vlaanderen, naar de Brabantse Wouden. Die groene long van de provincie Vlaams-Brabant, gevormd door het Hallerbos, het Zoniënwoud en het Meerdaalwoud, is kandidaat om vanaf 2024 erkend te worden als nationaal park.

“Gravelen is al snel van ‘hype’ naar volwaardig onderdeel van het wieleraanbod geëvolueerd”, stelt Christophe Impens van Golazo. “We waren er met Golazo snel bij om in eigen land mooie gravelevenementen op te zetten. Zowat anderhalf jaar geleden stapten we naar de UCI met een voorstel voor een internationale Gravel Series, in navolging van de UCI Granfondo World Series die we al jaren organiseren. Die eerste editie krijgt over enkele weken zijn beslag in het allereerste WK Gravel in Veneto, Italië. Dat we nu het WK naar Vlaanderen kunnen halen en daarmee topsport kunnen koppelen aan onze Vlaamse natuur, is een hele mooie opportuniteit.

“Het was voor ons een hele eer om vorig jaar de 100ste editie van het WK Wielrennen te mogen organiseren”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Met het WK gravel in 2024 kunnen we ons nu opnieuw wereldwijd van onze beste kant laten zien. We zetten Vlaanderen niet alleen op organisatorisch vlak in de etalage, maar evengoed zetten we onze groene troeven tijdens dit WK in de kijker. Topsportevenementen als deze grijpen we met beide handen aan om de fiets en de wielersport nog meer te promoten in wielergek Vlaanderen.”

Gravelen staat als sport erg dicht bij de natuur. De gravelaar blijft zoveel mogelijk weg van de verharde weg, maar zoekt goed berijdbare (en officiële) paden in bos en veld om zich uit te leven. De Brabanste Wouden zijn daar uitermate geschikt terrein voor, omgekeerd is het belang van een WK Gravel ideaal om de klemtoon te leggen op respect voor en behoud van de natuur.

“Met zijn hellingen en kasseistroken, maar vooral met zijn 6 miljoen wielerliefhebbers is Vlaanderen hét thuisland van de Flandrien. De passie voor fietsen klopt immers in het hart van elke Vlaming. Met Toerisme Vlaanderen wil ik die passie delen met wielerliefhebbers uit de hele wereld. In 2021 hebben we met het WK Wielrennen en het WK Veldrijden twee topgelegenheden gehad om dit te doen. Maar Vlaanderen is meer dan fietsen alleen. Ook onze prachtige natuur is een onbekende parel. Het WK Gravel is dé gelegenheid om beide Vlaamse troeven te combineren. Met EventFlanders ondersteun ik dan ook voluit de organisatie van dit topevenement”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Bovendien zorgt zo’n WK – dat zagen we overduidelijk in 2021 – voor een veel breder en ruimer effect: op de promotie van recreatief fiesten en op het stimuleren van het gebruik van de fiets. Het sluit in dit geval ook helemaal aan bij ‘Jong Koersgeweld’, het initiatief van de provincie Vlaams-Brabant om de komende drie jaar verder te blijven inzetten op alle facetten van het sportief fietsen en het fietstoerisme.

“Vlaams-Brabant trekt met het project Jong Koersgeweld de komende jaren volop de kaart van het sportief fietsen”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Toerisme. “Vlaams-Brabant is dan ook dé plek in Vlaanderen waar elk type fietser zijn gading kan vinden. Je kan er genieten van de heroïsche WK-hellingen op de weg, van heerlijke fietsroutes in het spoor van wielerhelden én van adembenemende gravelroutes door de mooiste landschappen. Dat het WK Gravel zal plaatsvinden in de groene long van onze provincie betekent bovendien ook een unieke opportuniteit om de natuurpracht van onze regio in beeld te brengen.”

Voor de UCI Gravel World Championships moet je je kwalificeren via massa evenementen verspreid over vijf continenten en over een volledig jaar. Het unieke aan deze wielerdiscipline is dat de amateur gravelaar samen aan de start staat met de absolute wereldtop uit meerdere fietsdisciplines. Zo rijden dit jaar o.a. Peter Sagan en Zdenek Stybar het WK gravel.

In de komende weken zullen Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Golazo rond de tafel zitten om het parcours en mogelijke start- en aankomstplaatsen te bespreken.

www.ucigravelworldseries.com

Share this article

Related news

— Also read these articles