NEWS

VictorY! Campenaerts doet het!

16/04/2019

Victor Campenaerts is de nieuwe werelduurrecordhouder. De tijdritspecialist van Lotto Soudal verpulverde op de wielerbaan van het Mexicaanse Aguascalientes het uit 2015 daterende record van Bradley Wiggins. 55,089 km is het nieuwe, fenomenale record van Campenaerts.

#Victor2VictorY. Met die hashtag konden alle wielerfans op social media Campenaerts een figuurlijk duwtje in de rug geven. En ‘Victory’ werd het voor Victor!

Op de 250 meter lange piste van Aguascalientes moest Campenaerts minstens 218 rondjes afleggen om de de 54,526 km van Sir Bradley Wiggins te overtreffen. Kevin De Weert, performance manager bij Lotto Soudal, hield Campenaerts met een tablet met kleurcodes op de hoogte van de tussentijden.

Na de eerste kilometer lag Campenaerts 2 seconden achter op Wiggins, maar de Brit gaf destijds aan te snel te zijn gestart. 5’33″339  was de tussentijd van Campenaerts na 5 km. Daarmee zat hij nagenoeg op hetzelfde schema als Wiggins. Van dan af begon onze landgenoot beetje bij beetje afstand te nemen van de Brit. Na 7,5 km was het verschil 2 seconden in het voordeel van Campenaerts, na 10 km al 4 seconden, na 12,5 km al 7 seconden en na 20 km liefst 11 seconden. En dat bleef zo maar doorgaan.

Na een halfuur, exact halfweg dus, had Campenaerts 27,55 km afgelegd, wat hem in theorie op een eindtotaal van meer dan 55 km zou brengen. Tussen minuut 30 en 40 kleurde de tablet van De Weert enkele keren oranje – wat er op zou duiden dat Campenaerts iets trager aan het rijden was dan zijn vooraf bepaalde rondetijden – maar reden tot paniek was dat totaal niet, want de Antwerpenaar bleef almaar verder uitlopen op de tussentijden van Wiggins.

Met nog een kwartier te rijden was het voor iedereen die nog mocht twijfelen duidelijk dat Campenaerts behoudens materiaalpech of een ongeziene inzinking het record van Wiggins van de tabellen zou vegen… en zo geschiedde! Na 59 minuten en 20 seconden had Campenaerts al even ver gereden als Wiggins drie jaar geleden. De resterende 40 seconden waren pure bonus. Uiteindelijk stopte de teller op 55 kilometer en 89 meter, officieel gemeten door Tissot.

De kroon op het werk na een maandenlange voorbereiding. Afgelopen winter vertoefde Campenaerts twee maanden op hoogstestage in Namibië. Een maand geleden al zakte onze 27-jarige landgenoot naar Mexico af om zich tot in de kleinste details voor te bereiden. Met de steun van zijn team Lotto Soudal, Energy Lab en Golazo werd geen enkel detail over het hoofd gezien. Alles zat snor. Op 16 april 2019 heeft Victor Campenaerts wielergeschiedenis geschreven.  #Victor2VictorY!

Share this article

Related news

— Also read these articles