NEWS

Vernieuwde Brussels Airport Marathon & Half Marathon laat meer dan 9000 lopers genieten van de hoofdstad

02/10/2022

De 17e editie van de Brussels Airport Marathon & Half Marathon lokte meer dan 9000 lopers naar de hoofdstad. Er lag een volledig nieuw en vlakker parcours klaar met start onder het Atomium en aankomst op de piste van het Koning Boudewijnstadion. Er verschenen opnieuw meer dan 100 nationaliteiten aan de start, ruim 25% van de deelnemers kwam uit het buitenland afgereisd naar Brussel.

Op de marathon was het uitkijken naar de twee Keniaanse toplopers Philip Koech en Dominic Mibei. Het duo koos met tempomaker Kimani van bij het begin het hazenpad. Na goed driekwart marathon versnelde Mibei. Hij finishte afgetekend als winnaar bij zijn marathondebuut in een mooie 2.14.13. Zijn maatje Koech kwam anderhalve minuut later over de finish in 2.15.42. De derde plaats was voor de Belg François Clais.

Een unicum voor de Brussels Airport Marathon bij de vrouwen: Tahnee Daman en Veerle Dhaese liepen zij aan zij in exact dezelfde tijd over de finish (3.10.16). We hebben dus twee winnaressen, die bovendien het hele parcours samen aflegden en vriendinnen blijken te zijn. Zo mooi kan een marathon dus ook zijn! De derde plaats was voor Claire Hermange.

De Brussels Airport Half Marathon was naar goede traditie de afstand met het meeste volk aan de start: de helft van de deelnemers koos voor de 21 kilometer. De zege was voor de Fransman Nicolas Fiessinger in 1.07.33, Inès Martin was de snelste vrouw (1.26.46).

De dag was weliswaar nat begonnen, maar dat schrikte uiteindelijk weinig ingeschreven af. Eens de marathon goed en wel vertrokken was bleef de regen uit. Aan de aankomst dan ook honderden gelukkige kinderen die hun Kids Run gelopen hadden en

om en bij de 3000 deelnemers aan de 10 km en de wandeling van 3km, waaronder ook de deelnemers aan de Race for the Cure.

“Als trotse sponsor kunnen we alleen maar tevreden terugblikken op deze geslaagde 17de editie, waarop we meer dan 9.000 lopers mochten verwelkomen. Het succes van de Brussels Airport Marathon & Half Marathon toont aan dat heel wat mensen er nood aan hadden om opnieuw samen zo’n sportief hoogtepunt te beleven. Met lopers van elk niveau en uit de hele wereld is dit evenement in Brussel, het hart van Europa een echt internationaal gebeuren, maar ook een familie-event, waarbij jezelf uitdagen, samen lopen en elkaar motiveren centraal staan. Ook de luchthavengemeenschap was opnieuw goed vertegenwoordigd met 350 lopers uit 18 verschillende luchthavenbedrijven. En wat het extra geslaagd maakt, is dat we hiermee ook de Demoucelle Parkinson Charity steunen in de strijd tegen Parkinson”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport.

Ria Van Landeghem loopt in Brussel nieuw wereldrecord in de leeftijdscategorie 65-69 jaar

Niet alleen de ex-aequo finish bij de vrouwen op de Brussels Airport Marathon was bijzonder, er werd ook een nieuw wereldrecord gelopen in de masters categorieën op de halve marathon. Voormalig Belgisch recordhoudster op de marathon, Ria Van Landeghem, liep vanmiddag de halve marathon in 1u 30 minuten en 57 seconden. Daarmee doet de inmiddels 65-jarige en recreatieve loopster twee minuten beter de Zwitserse Emmu Luthi in 2009 in het Deense Aarhus (1:32:56).

Bij tal van loopwedstrijden worden nevenklassementen opgemaakt per leeftijdscategorie en worden er evenzeer (wereld-) records in bijgehouden.

Share this article

Related news

— Also read these articles