NEWS

Van der Poel viert voor vierde opeenvolgende keer in GP Sven Nys

01/01/2021

Op nieuwjaarsdag crossen in Baal is al jaar en dag een traditie en Mathieu van der Poel die zegeviert in de GP Sven Nys begint ook een traditie te worden. Voor het vierde jaar op rij was de wereldkampioen de beste in Baal, de vijfde manche van de X²O Badkamers Trofee.

Het duurde tot de vijfde van zeven af te leggen rondes vooraleer van der Poel alle registers opentrok. In de tweede ronde had hij ook al eens de neus aan het venster gestoken. Toen om achter de ontsnapte Tom Pidcock aan te racen.

We leken op weg naar een duel tussen Pidcock en van der Poel, want Wout van Aert zat vrij ver en leek geen aanstalten te maken om er een lap op te geven. Maar op het asfalt richting finish gaf de winnaar van Milaan-Sanremo er dan toch een ferme snok aan. Met Eli Iserbyt in zijn wiel kwam van Aert in ronde 3 aansluiten bij Pidcock en van der Poel.

Het tempo stokte en zo kon een ronde later ook de matig gestarte Michael Vanthourenhout vooraan zijn wagonnetje aanpikken. Nog een ronde de kat uit de boom kijken zag van der Poel niet zitten en dus begon de wereldkampioen zoals reeds gemeld in de vijfde ronde met het ‘echte’ werk. Vanthourenhout zat in het wiel, maar moest al snel passen.

Een nieuwe tegenprik van van Aert liet opnieuw een tijdje op zich wachten. Aanvankelijk was Pidcock de eerste belager van van der Poel. De Brit volgde aan het eind van de vijfde ronde op 5 seconden, van Aert op liefst 17 seconden. Toch vond van Aert nog energie om de achtervolging in te zetten. Hij ging in de slotfase nog op en over Pidcock, maar van der Poel nog bedreigen zat er geen moment in.

De Nederlander hoefde in de slotronde niet meer voluit te gaan om de zege veilig te stellen. Op de meet bedroeg het verschil met van Aert 8 seconden. Pidcock legde op 32 seconden beslag op de derde plaats. Iserbyt finishte op 41 seconden als vierde, Vanthourenhout op 45 seconden als vijfde. Daarna volgden Toon Aerts (op 1:10), Lars van der Haar (op 1:58), Corné van Kessel (op 2:20), Laurens Sweeck (op 2:35) en Quinten Hermans (op 2:41).

Iserbyt doet een uitstekende zaak in het klassement van de X²O Badkamers Trofee. Zijn eerste belager is nu Vanthourenhout op 3:27. Aerts is derde op 3:33. Van der Haar tuimelt van de tweede naar de vierde plaats en heeft al een achterstand van 3:50. Van der Poel reed niet alle manches van het regelmatigheidscriterium en vinden we daardoor pas terug op de zesde plaats op 7:40.

De volgende manche van de X²O Badkamers Trofee is op 23 januari de Rectavit Flandriencross in Hamme.

Share this article

Related news

— Also read these articles