NEWS

Turnhout gaststad van tweede BK gravel

06/12/2023

Turnhout is in 2024 gaststad van de tweede editie van het Belgisch kampioenschap gravel. De wedstrijd vindt plaats op woensdag 1 mei. De start- en aankomstlocatie bevinden zich aan de Nieuwe Kaai.

Op het BK gravel zullen de renners vanuit Turnhout over brede bos- en veldwegen ten noorden van de stad doorheen de Noorderkempen en langs de grens met Nederland slingeren. Van daaruit rijden ze via het vliegveld van Weelde en de gewestbossen van Ravels door naar Arendonk om uiteindelijk langs het jaagpad van het kanaal terug aan te komen in Turnhout. Eén ronde bedraagt 50 km en zal naargelang de categorie één tot drie keer afgelegd worden. Het BK-parcours is 75% off-road en volledig vlak.

Ideale datum

“Alle verdiensten aan collega Erwin Vervecken”, zegt Christophe Impens van Golazo, dat het BK voor de tweede keer op rij organiseert. “Hij vond rond Turnhout een zeer mooi parcours. De datum leent zich ook perfect tot de aanwezigheid van niet alleen alle gravelspecialisten, maar ook weg- en veldrijders. Na een geslaagde eerste BK in Oud-Heverlee – met Jasper Stuyven en Marthe Truyen als mooie winnaars – kijken we al uit naar dit tweede BK gravel ooit. Ook in 2025 en 2026 zullen we trouwens samen met Belgian Cycling de nationale gravelkampioenschappen organiseren. Net zoals we later in 2024 instaan voor het WK door de Brabantse Wouden.”

Unieke combinatie van topsporters en recreanten

“Gravel is zonder enige twijfel dé discipline die in de lift zit”, zegt Tom Van Damme, de voorzitter van Belgian Cycling. “Zowel de topsporters als de recreanten omarmden deze nieuwe discipline met veel enthousiasme. En het is juist deze combinatie van topsporters die samen met de recreanten op hetzelfde parcours en in dezelfde race rijden, die dit BK zo uniek maakt. Wij kijken er samen met hen naar uit om kennis te maken met de prachtige fietsomgeving van Turnhout.”

Sportieve centrumstad

“We zijn trots dat de organisatoren voor Turnhout kozen als uitvalsbasis voor dit tweede BK gravel”, vertelt Turnhouts schepen van Sport Jan Van Otten. “Ons grondgebied is dan ook de uitgelezen locatie voor dit sportieve event dat de ogen van de nationale sportwereld op onze stad zal richten. Wedstrijden als deze dragen bij aan onze bovenlokale aantrekkingskracht en kunnen bij uitbreiding ook inwoners inspireren om meer te bewegen.”

“De wedstrijd sluit daarmee mooi aan op het rijtje van andere sportieve initiatieven die we mee ondersteunen, waaronder de Runner’s High School en de Taxandria Triatlon. Met deze inspanningen en investeringen in eigen infrastructuur – met het sportcomplex in het Stadspark als uithangbord – zetten we Turnhout verder op de kaart als sportieve centrumstad”, aldus Van Otten.

Belevingsevenement

“We grijpen het BK gravel trouwens aan om een bijzonder belevingsevenement op touw te zetten voor de inwoners en bezoekers van onze stad”, vervolgt burgemeester Paul Van Miert. “We denken daarbij aan een fanzone waar ook onze verenigingen hun steentje aan kunnen bijdragen en een programma met randanimatie rondom het groene noordelijke gebied van onze stad. We kijken er daarbij ook naar uit om de handen in mekaar te slaan met de lokale ondernemers, zodat we een verrassend activiteitenaanbod kunnen samenstellen voor zowel jong als oud. Op 1 mei schrijft Turnhout opnieuw sportgeschiedenis en daar willen we zoveel mogelijk mensen van laten meegenieten.”

Share this article

Related news

— Also read these articles