NEWS

Studie Deloitte berekent redding Belgische eventsector op 777 miljoen euro

11/09/2020

De brede eventsector vraagt regeringen bijkomende steun om 2021 te halen en 29.020 directe banen te redden, exclusief uitzendkrachten, flexi-jobs en studenten die inherent zijn aan de sector. Ook Golazo Group sluit zich aan bij die vraag.

Sinds 13 maart wordt de Belgische evenementensector zwaar getroffen door de veiligheids- en gezondheidmaatregelen die de overheid heeft opgelegd om de COVID-19-pandemie te bestrijden. De sector werd als één van de eerste midden maart volledig stopgezet en is nog altijd niet ten volle kunnen heropstarten. Met een beperking van 200 mensen indoor en 400 outdoor is de vrees van de sector bewaarheid geworden: een heropstart zal ten vroegste in 2021 kunnen.

De eventsector was voor de pandemie financieel gezond en had de hoop om ‘al werkend’ uit deze ongekende crisis te geraken. Gezien het gebrek aan werkbaar perspectief heeft Deloitte – op vraag van de brede eventsector, vertegenwoordigd door de Confederation Events – een impactstudie gemaakt die aangeeft dat er 777 miljoen euro dit jaar nodig zal zijn om de activiteiten in de toekomst te kunnen verderzetten.

Golazo Group: ‘Duidelijkheid en financiële steun nodig’

Golazo Group maakt samen met een aantal grote spelers uit de entertainmentsector deel uit van de Confederation Events. “Onze sector zit echt in zwaar weer”, zegt Bob Verbeeck, CEO van Golazo Group. “Voor het hele ecosysteem van de evenementensector is er duidelijkheid en financiële steun nodig. Wijzelf en enkele van de andere grote spelers kunnen dit misschien wel eventjes opvangen, maar voor heel wat andere van de bijna 2300 bedrijven gaat het echt om overleven. Hoewel we allemaal klaar zijn om in veilige omstandigheden te kunnen organiseren, zijn de maatregelen te beperkend om dat op een rendabele manier te doen.”

Eventsector het hele jaar 2020 in lockdown

Dankzij de verschillende economische steunmaatregelen van de federale en regionale regeringen (bijvoorbeeld economische werkloosheid, overbruggingsrecht, …) hebben de meeste bedrijven uit de evenementensector de eerste maanden van de lockdownperiode kunnen overbruggen.

Emile de Cartier, voorzitter Confederation Events: “De sector wordt geconfronteerd met een drastische omzetdaling door de opschorting van de activiteiten gedurende nu reeds een half jaar, terwijl de meeste bedrijven nog hoge overheadkosten dragen. Hoewel we als sector op zoek gaan naar creatieve en innovatieve mogelijkheden om veilige en gezonde live evenementen te organiseren, maakt de maximale opkomstmaatregel het economisch onmogelijk om te opereren. De economische levensvatbaarheid van onze bedrijven zal pas gegarandeerd zijn als evenementen voor een groter publiek kunnen worden georganiseerd.”

Wereldtop riskeert verdwijning zonder bijkomende steun

Na een marktbepaling van de sector identificeerde Deloitte in totaal 2.274 bedrijven, actief in de volgende subsectoren: organisatoren, locaties, technische leveranciers (podia, geluid, video, belichting, ..), niet-technische leveranciers (meubilair, bloemen en planten, …), catering, artiesten, freelancers, eventbureaus en people bedrijven (hostessen, bediening, stage hands,…). Deze 2.274 bedrijven vertegenwoordigen een geschatte omzet van 5,8 miljard EUR met een direct totaal personeelsbestand van 29.020 VTE’s, exclusief freelancers, uitzendkrachten, flexi-jobs en studenten die inherent zijn aan de sector.

Sam Sluismans, Partner Deloitte: “In tijden van inactiviteit wordt de eventsector geconfronteerd met doorlopende overheadkosten. Het geconsolideerde bedrag van de lopende vaste kosten (gebouwen, afschrijvingen, interesten, RSZ, …), voor de periode maart tot december 2020 wordt geraamd op 1,3 miljard EUR.”

“De sector kampt met momenteel met liquiditeitsproblemen. Het kasdeficit na de mogelijke cashinbreng ten gevolge de carry back-regeling en tegemoetkoming in afbetaling van financiële kosten (interesten) wordt geraamd op 777 miljoen EUR. Dit cashtekort van 777 miljoen EUR is nodig om ervoor te zorgen dat financieel stabiele evenementenbedrijven vóór COVID-19 hun activiteiten in de toekomst kunnen voortzetten.”

Share this article

Related news

— Also read these articles