NEWS

R.EV Brussels Cycling Academy wil jongeren doen fietsen en klaarstomen voor WK 2030

01/07/2023

Remco Evenepoel heeft zaterdag de R.EV Brussels Cycling Academy voorgesteld. De regerende wereld- en Belgische kampioen wielrennen wil fietsen toegankelijk maken voor kinderen en jongeren uit alle lagen van de bevolking én aan de grootste talenten een opleidingskader bieden om verder te groeien in de wielersport. De R.EV Brussels Cycling Academy is dus zowel een sociaal als een sportief project dat sowieso al de steun van diverse partners geniet.

De R.EV Brussels Cycling Academy is een idee van Remco Evenepoel zelf. “Het doel is om kinderen en jongeren, ook zij die in moeilijkere omstandigheden leven en voor wie het niet evident is, te stimuleren om te fietsen”, aldus Evenepoel. “Dit binnen een uniek, professioneel en veilig kader, met opvoeders en materiaal van topkwaliteit.” De Academy zal de de kneepjes van het wielrennen bijbrengen aan de jonge generatie, voor wie deze sport soms onbekend is of ontoegankelijk lijkt. Via de samenwerking met de Stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zullen de buurt- en jeugdcentra van de Brusselse gemeenten een centrale rol spelen, zowel in de bekendmaking van de Academy als in de werving van jongeren.

Naast het sociale luik omvat het ambitieuze project een sportief doel dat verdergaat dan louter een kennismaking met de sport. De R.EV Brussels Cycling Academy wil een opleidingskader bieden voor jonge talenten. Evenepoel: “Veel jongeren gaan geregeld koersen, maar slechts weinigen krijgen de kans om dat te doen binnen een groep met leeftijdsgenoten, in Brussel. Onze ultieme droom is dat een jonge Brusselse of Brusselaar geselecteerd wordt voor de nationale ploeg voor het WK wielrennen van 2030, waarvoor Brussel zich kandidaat gesteld heeft.”

De R.EV Brussels Cycling Academy richt zich in eerste instantie op Brusselse jongeren, maar met de R.EV Cycling Academy On Tour zullen er ook doorheen heel het land clinics georganiseerd worden. De bedoeling is om overal kinderen te ethousiasmeren voor de fiets en het wielrennen, met de nadruk op veilig fietsen!

Voor de uitvoering van de plannen kan Remco terugvallen op vader Patrick Evenepoel, op Jean-François Lenvain, de sociaal-maatschappelijke coördinator en diens coaches en op Golazo, dat het geheel coördineert en de Academy on Tour op poten zet. Begin september gaat de R.EV Brussels Cycling Academy echt van start met een feestelijke kick-off in Brussel, in de herfst start ook de eerste Tour doorheen het land. De Academy geniet de steun van de Stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, maar ook van AG, Soudal en Specialized die voor de nodige middelen zorgen en mediapartner HLN.

Philippe Close, burgemeester van Brussel: “Remco Evenepoel heeft ons het voorbije jaar meermaals heel trots gemaakt met zijn ongelooflijke prestaties. Voor de Stad Brussel en haar ketjes, is het een eer om zijn Academy in onze wijken te mogen verwelkomen. Ik ben ervan overtuigd dat onze lokale talenten hiermee de beste training en aanmoediging zullen krijgen en zo ook de kans om hun wielrennersdroom te realiseren!”

Benoit Hellings, schepen van Sport van de stad Brussel: “Remco is de trots van alle Belgen in zijn regenboog- en zwart-geel-rode truien. Hij stelt zijn talent, expertise en naam graag ten dienste van onze toekomstige Brusselse wielrenners, en toont daarmee dat hij een groot kampioen is. Dankzij zijn Academy zal hij Brussel nu helpen zijn opvolgers te vinden, zodat ons land en onze wijken kunnen blijven schitteren op het wereldtoneel van de wielersport.”

Sven Gatz, minister in de Brusselse Gewestregering: “We kijken met grote verwachtingen uit naar de komst van de R.EV Cycling Academy naar Brussel! We hopen dat we daarmee de populariteit van de wielersport gaan stimuleren en met verschillende projecten jong en oud aan het fietsen krijgen! Wie weet wordt er in de toekomst een Brusselaar wereldkampioen!”

Jan Heyvaert, Chief Human Resources & Sustainability Officer bij AG: “Als grootste verzekeraar in België willen we een positieve impact hebben op het leven van mensen. Daarom promoten we bijvoorbeeld een actieve en gezonde levensstijl en ondersteunen we al meer dan 25 jaar het Belgische wielrennen, van de basis tot aan de top. We geloven sterk in de sociale en emancipatorische kracht van sport. Als partner van de R.EV Brussels Cycling Academy willen we een heleboel jongeren die vandaag minder die kans hebben, helpen om veilig te leren fietsen en misschien wel nieuwe talenten te ontdekken.”

Vic Swerts, stichter-oprichter Soudal: “We zijn oprecht fier sponsor te zijn van zo’n mooi project. Niet alleen omdat we een fiere wielersponsor zijn en ook via Soudal Quick-Step van Remco, maar vooral omdat de R.EV Brussels Cycling Academy en wij dezelfde missie delen. Al decennia lang is BUILD THE FUTURE onze baseline, en dat is nu net wat de Academy doet voor de toekomst van heel wat Brusselse en Belgische jeugd, en voor de toekomst van onze wielersport.”

Meer info op www.revacademy.be

Share this article

Related news

— Also read these articles