NEWS

Oxyclean Classic Brugge-De Panne nieuwe naam voor Driedaagse Brugge-De Panne

16/02/2021

Op woensdag 24 maart (mannen) en donderdag 25 maart (vrouwen) zullen de snelste sprint(st)ers en strafste flandrien(ne)s van het peloton aan de start staan van de Oxyclean Classic Brugge-De Panne, de nieuwe naam van de Driedaagse Brugge-De Panne. De passages door De Moeren, waar de wind vrij spel heeft, zullen opnieuw een sleutelrol vervullen in deze unieke UCI WorldTour-wedstrijd.

Omdat de term sinds 2018 de lading niet meer dekt, heeft de organisatie beslist om af te stappen van de historische naam ‘Driedaagse’. In 1977 is de Driedaagse begonnen als een driedaagse rittenkoers voor elite mannen, maar tegenwoordig is het een tweedaags evenement met op dag 1 een eendaagse wedstrijd voor elite mannen en op dag 2 een eendagskoers voor elite vrouwen. Met Oxyclean is een nieuwe titelpartner gevonden voor deze prachtige voorjaarswedstrijd. De Oxyclean Classic Brugge-De Panne is geboren!

“De disinfectant producten van Oxyclean zijn ontstaan in de schoot van de coronacrisis”, zegt Axel Van Ranst, afgevaardigd bestuurder van Oxyclean. “Oxyclean zorgt er mee voor dat we op een veilige manier onze vrijheid gaan kunnen herwinnen. De koers beleven is één van die vrijheden. Nu op tv, ooit terug in levenden lijve. Wielrennen is een sport van vallen, opstaan en doorbijten, vooral in moeilijke omstandigheden, net zoals iedereen nu doet in deze huidige crisis. Als corona er dan toch is, willen wij er bij Oxyclean gebruik van maken om de koers te ondersteunen om deze prachtige sport toch te kunnen laten doorgaan.”

AG, de vorige naamsponsor, blijft aan boord als ‘Offical Protection Partner’, met een extra focus op de veiligheid voor renners en rensters.

DE MOEREN

De Oxyclean Classic Brugge-De Panne start op ’t Zand in Brugge. “Wanneer een koers in Brugge vertrekt, is dat altijd een groot wielerfeest”, zegt Dirk De fauw, de burgemeester van Brugge. “Vorig jaar was dat door de coronacrisis met de rem op en dat zal voor deze editie jammer genoeg ook nog zo zijn, maar we zijn blij om opnieuw startplaats te mogen zijn voor zowel de mannen als de vrouwen. Het is altijd leuk om samen te werken met Golazo en met de Koninklijke Veloclub Panne Sportief. Ik verheug me op een zeer mooie, West-Vlaamse, koers tussen Brugge en De Panne.”

De koers speelt zich inderdaad volledig op West-Vlaams grondgebied af, met de Westhoek als epicentrum. De mannen rijden in Veurne en De Panne 3 lokale rondes van 45,1 km, waarin de passage door De Moeren een cruciale rol speelt. De wind heeft daar vrij spel en kan het kaf van het koren scheiden. Vorig jaar leidde dit tot ongeziene beelden en een afvallingskoers avant la lettre. Uiteindelijk zegevierde Yves Lampaert in een heroïsche koers. Bij de vrouwen won de Nederlandse Lorena Wiebes in de spurt, na diskwalificatie van Jolien D’hoore.

Voor de mannen is de koers dit jaar 203,9 km lang. De vrouwen – die 2 lokale rondes rijden – zullen op het eind van de dag 158,5 km op de teller hebben staan. De finish van de Oxyclean Classic Brugge-De Panne ligt in de Veurnestraat in De Panne. “Koers en De Panne, dat is als twee handen op één buik”, zegt Bram Degrieck, de burgemeester van De Panne. “Ook in het snel veranderende wielerlandschap blijft de Oxyclean Classic Brugge-De Panne een vaste waarde, met extra focus op de passages in De Moeren en door het centrum van De Panne. Ook dit jaar nog een corona-editie, volgend jaar terug een volksfeest voor onze inwoners en bezoekers!’

EEN ECHTE FLANDRIENKOERS

Het koersverloop van vorig jaar bewijst dat een voorjaarsklassieker ook zonder de alom bekende hellingen bijzonder attractief kan zijn. Wout van Aert verklaarde op het afgelopen Gala van de Flandrien nog dat hij het spijtig vond dat hij niet deelgenomen had aan wat hij de enige échte flandrienkoers van het jaar noemde.

Welke flandrien(ne)s dit jaar de koers zullen maken, is nog even afwachten. Wel al zeker is dat er zich bij de mannen 17 UCI WorldTour-team aangemeld hebben en dat de wildcards naar Alpecin-Fenix, Bingoal WB, Sport Vlaanderen-Baloise en Arkea-Samsic gaan. Topsprinters die hun deelname al bevestigd hebben zijn Jasper Philipsen, Pascal Ackermann, Elia Viviani, Sonny Colbrelli, Alvaro Hodeg, Tim Merlier, Timothy Dupont, André Greipel, Nacer Bouhanni en Fernando Gaviria.

Bij de vrouwen staan alle 9 UCI WorldTeams aan de start. Deze worden aangevuld met sterkste continentale teams als Lotto-Soudal en Parkhotel Valkenburg. Lorena Wiebes, Lotte Kopecky, Jolien D’hoore, Amy Pieters, Marta Bastianelli, Sarah Roy, Lisa Brenauer, Kirsten Wild en Elisa Balsamo zijn enkele grote namen die zeker op de afspraak zullen zijn.

De Oxyclean Classic Brugge-De Panne is op woensdag 24 en donderdag 25 maart live te volgen op Sporza, Tipik en Eurosport.

Meer info op www.oxycleanclassic.be.

Share this article

Related news

— Also read these articles