NEWS

Kwieke Alvarado zet 2021 met zege in Baal

01/01/2021

Een nieuw jaar begint traditioneel met een cross op de Balenberg. Anno 2021 ging de zege in de GP Sven Nys, net als in 2020, naar Ceylin Alvarado. De wereldkampioene rekende in de slotronde van de vijfde manche van de X²O Badkamers Trofee af met Lucinda Brand, die haar leidersplaats in de Soudal Ladies Trophy verstevigt.

Al in de eerste ronde was duidelijk dat de cross in Baal een driestrijd tussen Denise Betsema, Ceylin Alvarado en Lucinda Brand zou worden. Brand had na de openingsronde, waarin Betsema de forcing voerde, weliswaar een achterstand van 4 seconden, maar in de tweede ronde reed ze die kloof in één ruk dicht. Een groepje met Annemarie Worst, Sanne Cant en Fem van Empel streed voor de verdere ereplaatsen.

In de vierde ronde maakte Betsema een schuiver op een schuine kant. Alvarado zag wat er gebeurde en trok fors door. Brand had het gaatje snel gedicht, maar voor Betsema was het harken om opnieuw aansluiting te vinden. In de vijfde en laatste ronde bleek Betsema door haar beste krachten heen te zitten. Ze moest haar concurrentes meter per meter laten rijden.

Brand sleurde aan de kop, maar moest op een zware strook van de fiets, daar waar Alvardo wel in het zadel bleef. De wereldkampioene nam een beetje voorsprong, maar Brand bleek taai en kwam terug. Maar bij een nieuwe versnelling van Alvarado moest Brand zich finaal gewonnen geven. De kwieke en behendige wereldkampioene toonde haar technisch meesterschap in het snelle bochtenwerk op het einde.

“Ik voelde dat mijn schoen los zat. In de sprint zou ik zeker uit mijn schoen geschoten zijn, dus de sprint afwachten was geen optie”, legde Alvarado na afloop haar tactiek toe. Sprinten hoefde ze dus inderdaad niet te doen. Op de meet bedroeg het verschil met Brand 3 seconden. Betsema kwam als derde binnen op 18 seconden.

De prangende sprint om de vierde plaats werd op 1:03 gewonnen door van Empel voor Cant. Worst (op 1:23), Honsinger (op 1:35), Kastelijn (op 1:52), Bakker (op 2:05) en Verdonschot (op 2:33) maakten de top 10 vol. In de Soudal Ladies Trophy zit Brand nog wat steviger in het zadel. Ze heeft 58 seconden bonus op Betsema en 4:49 op Kastelijn. Alvarado is vierde op 5:09.

De volgende afspraak in de X²O Badkamers Trofee en Soudal Ladies Trophy is op 23 januari in Hamme, waar de Rectavit Flandriencross gereden zal worden.

Share this article

Related news

— Also read these articles