NEWS

Kimeli loopt olympische limiet, Thiam springt naar derde plaats

09/09/2019

22 Belgen kwamen vrijdagavond in actie op de 43ste AG Memorial Van Damme. 10 onder hen hadden een wildcard gekregen voor één van de 15 IAAF Diamond League-finales. Nafi Thiam deed het uitmuntend in de hoogspringfinale met een derde plaats. Isaac Kimeli verzekerde zich op de 5000 meter van een olympisch ticket.

De mannen van de 5000 meter mochten de spits afbijten. Geen Diamond League-finale maar een zogenaamd ‘promotional event’. Isaac Kimeli liep een fantastische race en won in 13:13.02. Daarmee dook hij 48 honderdsten onder de limiet voor de Olympische Spelen in Tokio. De WK-limiet voor Doha had Kimeli in mei al gelopen in Stanford. Robin Hendrix, ook al geplaatst voor Doha, werd vijfde in 13:22.69, Soufiane Bouchikhi zevende in 13:28.36.

GEEN WK-LIMIETEN

45.30. Die tijd hadden de Belgische mannen op de 400 meter nodig om naar het WK te mogen. Individueel wel te verstaan, want met de Belgian Tornados zijn ze er sowieso bij op de 4×400 meter in Doha. In de eerste 400 meter van de avond lukte het jammer genoeg niet voor Kevin Borlée (45.89). Ook Julien Watrin (46.60), Dylan Borlée (46.69) en Asamti Badji (48.00) kwamen niet in de buurt.

De daaropvolgende race was de Diamond League-finale van de 400 meter. Belgisch kampioen en juniorenwereldkampioen Jonathan Sacoor finishte tussen de wereldtop knap als zevende, maar zijn tijd van 45.72 bleek niet voldoende voor Doha. De weersomstandigheden – het was vrij fris vrijdagavond – speelden zeker niet in het voordeel van de sprinters. Sacoor mag hopen dat hij misschien toch nog opgevist wordt, want vorige week op het BK bleef hij maar één honderdste boven de WK-limiet.

Op de 400 meter bij de vrouwen kwamen drie Belgen in actie. De zege was voor de Amerikaanse Courtney Okolo. Imke Vervaet werd tweede in een persoonlijk record van 53.23. Daarmee was ze één honderdste sneller dan Camille Laus. Manon Depuydt finishte als vierde in 53.69. Voor Doha was 51.80 gevraagd.

Voor onze hordelopers zat het niet mee. Michael Obasuyi had een wildcard voor de Diamond League-finale van de 110 meter horden gekregen, maar werd na afloop gediskwalificeerd omdat hij buiten zijn baan was gegaan. Hoe dan ook zou zijn chrono te traag geweest zijn om een WK-ticket in de wacht te slepen. Anne Zagré was al zeker van Doha, maar had zich wel iets meer voorgesteld bij haar DL-finale op de 100 meter horden. Halverwege tikte ze één van de hordes zwaar aan en daarmee was de kans op een topchrono weg.

Ook Renée Eykens (800 meter), Philip Milanov (discuswerpen), Fanny Smets (polsstokspringen), Hanne Maudens (verspringen) en de nog maar 19-jarige Tim Van de Velde (3000 meter steeple) mochten proeven van een Diamond League-finale, maar zij konden ondanks de warme steun van het thuispubliek jammer genoeg niet boven zichzelf uitstijgen. Ook geen WK-limiet voor hen. Over die limiet moesten Paulien Couckuyt en Hanne Claes (beiden 400 meter horden) zich geen zorgen meer maken, want die hadden ze al op zak. In het afsluitende nummer van de avond – de 400 meter horden was een ‘promotional event’ – werden ze respectievelijk tweede en vierde in 56.68 en 57.08.

THIAM IS ‘AG BEST OF BELGIUM’

Natuurlijk moeten we het ook nog hebben over de Belgische ster van de avond en de Belgische ster tout court, Nafi Thiam. Zij had zich eigenlijk gekwalificeerd voor de Diamond League-finale in het verspringen, maar koos ervoor om met een wildcard mee te doen aan de Diamond League-finale van het hoogspringen. Als wereld- en olympisch kampioene zevenkamp is ze natuurlijk van vele markten thuis. Thiam ontgoochelde allerminst en werd met een sprong over 1m95 mooi derde. Het leverde haar de AG Best of Belgium Trophy op. Die trofee wordt uitgereikt aan de Belgische atleet of atlete die de beste prestatie van de avond neergezet heeft.

PARALYMPISCHE TOPPERS

Ook twee van onze Belgische Paralympische toppers mochten zich tonen op de AG Memorial Van Damme. In de 100 meter voor bladerunners (T63) snelde Gitte Haenen naar de zege met een chrono van 16 seconden en 16 honderdsten. Op de 100 meter rolstoelsprint (T51) moest Peter Genyn nipt de duimen leggen tegen zijn eeuwige rivaal Toni Piispanen. De Fin won in 20.74. Regerend olympische, wereld- en Europees kampioen Genyn werd tweede in 20.78.

OLIVIA BORLÉE IN DE BLOEMETJES GEZET

Tot slot nog een woordje over Olivia Borlée. Eind augustus maakte de sprintster wereldkundig dat ze stopt met topsport. Daarmee zette de zus van Kevin, Jonathan en Dylan als laatste van het gouden 4×100-meter-kwartet van de Olympische Spelen van Peking 2008 een punt achter haar carrière. Kim Gevaert, Hanna Mariën en Elodie Ouedraogo – met wie ze samen het modelabel 42/54 runt – gingen haar voor. Tijdens de Memorial, waar de Brusselse het voorbije decennium meermaals aan de start van een sprintnummer stond en erg geliefd was bij het publiek – werd de 33-jarige Borlée vrijdagavond op gepaste wijze in de bloemetjes gezet en uitgewuifd.

Share this article

Related news

— Also read these articles