NEWS

Kimeli en Verbruggen aan het feest in Roeselare

24/11/2019

Isaac Kimeli en Hanne Verbruggen hebben het zegegebaar gemaakt op de Structabo CrossCup in Roeselare. Kimeli haalde het na een pittig duel met Soufiane Bouchikhi. Verbruggen had aanvankelijk een riante voorsprong, maar werd in de slotfase nog belaagd door Stéphanie Barnes en Hanna Vandenbussche.

Net zoals in Mol koos Hanne Verbruggen het hazenpad in de vrouwenrace. Ze bouwde een stevige voorsprong uit. Alleen Eline Dalemans, de tweede van de manche in Mol, maakte aanstalten om te volgen. Al geraakte de atlete niet in het spoor van een ontketende Verbruggen. In de achtergrond maakten Stéphanie Barnes en Hanna Vandenbussche aardig wat meters goed. Barnes kwam zelfs in het spoor van Verbruggen, maar die laatste perste er een sprintje uit om zo haar eerste individuele zege in de Structabo CrossCup te behalen.

Lisa Rooms legde beslag op de vierde stek. Dalemans moest haar vroege inspanningen bekopen en finishte daardoor als vijfde. De eerste belofte werd Laura Swannet. Bij de junioren was Febe Triest oppermachtig. Verbruggen mag door haar marathonplannen van volgende week niet deelnemen aan het EK. De vraag rijst dus of Vandenbussche als tweede kans maakt op en selectie. Die beslissing volgt dinsdag.

Kimeli haalt het na pittig sprintje met Bouchikhi

Het was al sinds de Structabo CrossCup van Roeselare in 2017 geleden dat zowel Isaac Kimeli, Soufiane Bouchikhi en Bashir Abdi samen aan de start van een veldloop verschenen.

De snelste start bij de heren kwam van Abdi. De Belgische recordhouder op de marathon toonde bij zijn rentree in het veld meteen zijn snelle benen, in de tweede ronde nam Bouchikhi de wedstrijd in handen. De atleet van RFCL schudde aan de boom en van een zestal bleven halfweg wedstrijd enkel nog Kimeli en Abdi over. Bouchikhi zette door en Abdi was niet zo verwonderlijk het eerste slachtoffer. Ook Kimeli moest even later een klein gaatje laten, maar hield Bouchikhi in het vizier.

In de slotronde vond de OEH-atleet weer aansluiting bij Bouchikhi en in de eindsprint klaarde hij de klus. Na winst in Berlare en Mol zegevierde Kimeli nu ook in Roeselare. Bouchikhi toonde zich tevreden met de tweede plek, zeker omdat zijn broer Lahsene in de achtergrond naar de derde plaats snelde. Twee Bouchikhi?s dus op het podium. Michael Somers en Abdi vervolledigden de top vijf. De top vier lijkt ook de seniorenploeg voor het EK in Lissabon te worden. De eerste belofte werd eerder onverwacht Oussama Lonneux. Topfavoriet in die categorie, Dorian Boulvin, stapte iets na halfweg uit de wedstrijd. Afgelopen week kampte Boulvin met tandproblemen. Bij de junioren stond er geen maat op Tim Van de Velde.

Hendrix en Scaunet zegevieren tijdens korte cross

Ook de korte cross was een belangrijke wedstrijd, zeker omdat er tickets te verdelen waren voor de ploeg op de mixed relay voor het EK. De extra korte cross leverde spektakel op. Bij de vrouwen toonde Vanessa Scaunet zich de betere na een pittig sprintje met Camille Muls. Sofie Van Accom legde beslag op de derde stek. 800m-specialiste Renée Eykens leek ook lang mee te strijden voor een podium, maar kreeg het lastig in de slotfase. De top drie mag in principe naar Lissabon. Bij de mannen stond er zoals verwacht geen maat op Robin Hendrix. Hendrix stoof van zijn concurrenten weg. In een pittig sprintje haalde 800m-loper Eliott Crestan het van Stijn Baeten.

Running Stars

Een kweekvijver voor jong talent. Ook in Roeselare kwam de jeugd ruimschoots aan bod bij de Running Stars, het project van Sportoase en Runners? Lab. Sommigen passen het olympisch motto toe: deelnemen is belangrijker dan winnen. Anderen koesteren reeds hoge ambities, zoals Bram Pontseele uit Vlamertinge, tweede bij de jongste kangoeroes. Een ukje van vijf, maar uit het goede hout gesneden. Zijn tweede cross pas en al een zege in de scholenveldloop. Of Corneel Deschodt uit Beveren-Leie, net naast het podium in Roeselare, maar al dromen van titels en medailles. Wat dan gezegd van de ruwe diamant Maëlys Ooms uit Grimbergen, of Eline Servais uit Brussel, aangesloten bij White Star. Die laatste heeft reeds titels bij de benjamins en was opnieuw ongenaakbaar bij de miniemen. ?Een echt talent?, zegt de papa. ?En toch traint ze amper twee keer per week. Voor haar is lopen eigenlijk spelen. We verplichten haar tot niets?. Eline is niet alleen Belgisch kampioene veldlopen. Ze is ook recordhoudster op de 1.000m op de piste. Toekomst verzekerd.

Share this article

Related news

— Also read these articles