Golazo/Sportizon heeft samen met Breaking Vlaanderen (de breaking afdeling van Danssport Vlaanderen), de Vlaamse Regering en de stad Leuven de kandidatuur ingediend om het WDSF wereldkampioenschap breaking in 2023 naar Leuven te halen. Het is wachten tot september op de uitkomst; er zijn immers meerdere kandidaten, maar de indieners hebben er goede hoop op.
“Net als Vlaanderen heeft ook Golazo als strategie om topsportevenementen met internationale uitstraling naar hier te halen”, zegt Michel Francken van Golazo/Sportizon. “Dat deden we in 2019 al erg succesvol met het EK hockey in Antwerpen. Dit jaar organiseren we mee het WK wielrennen in Vlaanderen en volgend jaar brengen we het WK 3×3 basketbal naar Antwerpen. We organiseren al jaren Unbreakable en werken daar erg goed samen met Breaking Vlaanderen.”
Net als dat 3×3 basketbal is breaking een sport die ongelooflijk in de lift zit. Wereldwijd wordt de sport door meer dan vijf miljoen breakers beoefend. Over drie jaar wordt het bovendien de allereerste danssport op de Olympische Spelen, die in 2024 in Parijs zullen plaatsvinden.
“Een WK in eigen land is een katalysator voor een groeiende sport”, zegt Stijn Luyten van Breaking Vlaanderen. “Niet in het minst voor onze eigen arthletes (samenvoegsel van atleet en artist). Met het Vlaams Olympisch Breaking plan heeft Vlaanderen als een van de eerste ter wereld een olympisch plan op tafel liggen en met b-girl ‘Madmax’ Blieck zelfs een eerste voltijdse profsporter. We staan graag in de frontlinie en willen blijven innoveren om de breaking community een platform op ontwikkeling te bieden. Het aanbieden van een WK in Vlaanderen op een boogscheut van de Olympische Spelen het jaar erna in Parijs staat volledig in het teken van onze doelstellingen.”
De totale organisatiekost voor het WDSF wereldkampioenschap breaking wordt geraamd op ruim 1,3 miljoen euro. De Vlaamse Regering trekt hiervoor 450.000 euro uit en de stad Leuven ondersteunt het initiatief met een bedrag van 150.000 euro. De stad wil daarnaast nog 225.000 euro investeren in een voor- en natraject, om breaking in Leuven structureler aan bod te laten komen.