NEWS

John Heymans zet favorieten een hak op Brussels CrossCup

28/02/2021

John Heymans is de verrassende winnaar van de Brussels CrossCup en dus ook het BK veldlopen geworden. Heymans, vorige week nog goed voor de Belgische titel op de 3.000m in zaal op het BK, bleek in de slotfase te sterk voor Dieter Kersten.

Noem de Brussels CrossCup anno 2021 gerust de editie van de verrassingen. Dat bleek namelijk ook tijdens de lange en korte cross bij de mannen waar met respectievelijk John Heymans en vooral Ruben Querinjean twee onverwachte namen uit de bus kwamen. Heymans bewees tijdens de cross echter over een stel wonderbenen te beschikken. De 22-jarige atleet van DCLA was vorige week nog goed voor de EK-limiet in zaal op de 3.000m, maar dat bleek hem in het Park van Laken niet te deren. In de eerste wedstrijdhelft maakte de atleet namelijk deel uit van een stevige kopgroep, gemend door Lahsene Bouchikhi. Ook in die groep: Dieter Kersten, Arnaud Dely, Jelle Geens en Lander Tijtgat. Iets na halfweg besloot Kersten dat het welletjes was geweest. De Limburger joeg het tempo met een ruk de hoogte in. Iedereen was van kind van de rekening, op uitzondering van Heymans die zich vast beet in het spoor van de atleet van ADD.

Het duo dook samen de slotronde in en daarin toonde Heymans zich dé man van de dag. De voormalige hockeyspeler bewees namelijk op de laatste helling dat hij over de beste papieren beschikte. Kersten moest lossen en zou in de afdaling geen meter dichter komen op Heymans, die na een onverwachte nationale titel op de 3.000m in zaal ook de Belgische kampioen in het veld werd. Lander Tijgat was na een sterke slotfase opgerukt naar de derde stek en behaalde zo zijn felbegeerde plaats op het podium. Bouchikhi en Dely vervolledigden de top vijf. De winnaar had ook nog een extra reden om te vieren, aangezien zijn trainingsmakker Guillaume Grimard het haalde bij de beloften met een mooie achtste plaats in het algemeen klassement. Tim Van de Velde maakte kans op een achtste opeenvolgende Belgische titel, maar de atleet van DUFF kende een offday en stapte iets na halfweg uit de wedstrijd.

Als Heymans op de lange cross een verrassing was, wat dan gezegd van Ruben Querinjean op de korte cross. De amper 19-jarige atleet van WACO bleek namelijk sterker dan Thomas Vanoppen en Simon Debognies. Debognies nam vroeg in de wedstrijd het initiatief, maar had geen antwoord klaar op de versnelling van Querinjean in de slotfase. De youngster mikte komende zomer op een EK bij de beloften op de 3.000m steeple.

Share this article

Related news

— Also read these articles