NEWS

Het FIBA WK 3×3 basketbal komt in 2022 naar Vlaanderen

18/01/2021

Vlaanderen mag zich opmaken om in juni 2022 de FIBA 3×3 World Cup te ontvangen. De absolute wereldtop in deze spectaculaire discipline van het basketbal zal in Antwerpen zes dagen strijden om de titel van wereldkampioen.

Normaal werd afgelopen jaar al de CRELAN FIBA 3×3 Europe Cup in Antwerpen afgewerkt. De coronacrisis stak daar helaas een stokje voor. Vlaanderen, basketbal Vlaanderen, de stad Antwerpen en organisator Sportizon/Golazo kozen om dan resoluut voor de kandidatuur van het WK 2022 te gaan. Met succes: FIBA, de internationale basketbalorganisatie, wees de FIBA 3×3 World Cup 2022 zopas aan Vlaanderen toe.

Het WK 2022 zal in de week van 20 juni plaatsvinden in Antwerpen. Het hoofdterrein zal op de Groenplaats geïnstalleerd worden. Op de Grote Markt komt het opwarmingsterrein. Over de zes dagen worden ruim 100.000 bezoekers verwacht. Het evenement zal de hele stad een week lang in een ongeziene basketbalsfeer onderdompelen.

Alle grote basketbalnaties uit de vier windstreken zakken naar Vlaanderen af, één jaar nadat de sport haar debuut maakt op de Olympische Spelen (in Tokio in 2021). Voor de Belgische nationale teams is dit een gedroomde gelegenheid om zich met de wereldtop te meten; ze zijn automatisch verzekerd van hun deelname aan dit WK in eigen land.

“Met het FIBA WK 3×3 basketbal laten we Vlaanderen kennismaken met een jonge en dynamische olympische discipline”, zegt een trotse Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Deze hippe en urban vorm van sport en beweging zal jongeren nóg meer prikkelen en inspireren. Ik geloof sterk dat het WK een meerwaarde zal betekenen voor de verdere ontwikkeling van het basketbal in Vlaanderen.”

“Met EventFlanders hebben we er alles aan gedaan om dit topevenement naar Vlaanderen te halen, na de spijtige annulatie van de Europe Cup wegens corona. Dit wereldkampioenschap brengt basketballiefhebbers uit heel de wereld samen in Vlaanderen en creëert hoop en werkgelegenheid voor de zwaar getroffen evenementensector en onze toeristische ondernemers”, vult Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir aan.

Antwerps schepen voor Sport Peter Wouters is blij met deze ‘nieuwe kans’: “Na het missen van de Europe Cup plukt de stad met dit WK een fantastische rebound en zetten we Antwerpen op de kaart als bruisende, dynamische sportstad en urban hotspot. Antwerpen ambieert een voortrekkersrol in stedelijke jongerencultuur en sport. Het WK 3×3 basketbal past perfect in dat urban plaatje en geeft ook een duurzame impuls aan het Antwerpse basketbal.”

Ook Koen Umans, voorzitter van Basket Vlaanderen, ziet tal van opportuniteiten in dit WK: “Uitstel is geen afstel: onze teams zullen nog beter voorbereid zijn om het wereldkampioenschap in juni ’22 te betwisten. Dankzij de steun van Vlaanderen en de Stad Antwerpen, zullen we er samen met eventorganisator Sportizon/Golazo een topevent van maken. De beleving zal zowel voor de spelers als de toeschouwers een unieke ervaring zijn. We streven ernaar om van het WK 3×3 een katalysator te maken voor de ontwikkeling van 3×3 in Vlaanderen. 3×3 basketbal zal via verschillende acties en initiatieven de komende jaren verder op de kaart gezet worden in het Vlaamse basketballandschap.”

“FIBA is verheugd om met de FIBA 3×3 World Cup 2022 naar België te kunnen komen”, zegt Andreas Zagklis, Secretaris-Generaal van de FIBA. “Het historische stadscentrum van Antwerpen belooft één van de meest spectaculaire decors in de geschiedenis van het 3×3 basketbal te worden. Tegelijk is dit een jonge en dynamische stad en regio, ideaal voor het eerste WK na het olympische debuut van 3×3 op de Spelen in Tokio.”

Share this article

Related news

— Also read these articles