NEWS

FIBA 3×3 Europe Cup basketbal komt in 2026 naar Antwerpen

25/03/2024

Antwerpen wordt in 2026 de gaststad voor de FIBA 3×3 Europe Cup, het Europees kampioenschap in het populaire en razend spannende 3×3 basketbal. Het tornooi duurt drie dagen en zal in de eerste helft van september plaatsvinden. De exacte datum en de exacte locatie in de stad zullen later bekendgemaakt worden.

In de FIBA 3×3 Europe Cup 2026 spelen twaalf landen bij de mannen en evenveel bij de vrouwen voor de Europese titel. Het is voor de tweede keer in enkele jaren tijd dat Antwerpen een groot internationaal 3×3-kampioenschap mag hosten. In 2022 was de Scheldestad het decor voor de Crelan FIBA 3×3 World Cup. Servië bij de mannen en Frankrijk bij de vrouwen kroonden er zich toen tot wereldkampioen. Net als de Crelan FIBA 3×3 World Cup zal ook de FIBA 3×3 Europe Cup 2026 georganiseerd worden door Golazo.

Kamil Novak, Executive Director Europe bij de FIBA, de internationale overkoepelende organisatie van basketbalbonden, verwacht veel van het nieuwe toptornooi in Antwerpen in 2026: “Antwerpen, met zijn rijke geschiedenis en levendige cultuur, vormt het perfecte decor voor de FIBA 3×3 Europe Cup. We zijn enthousiast over wat een fantastisch tornooi belooft te worden!”

“De FIBA 3×3 Europe Cup 2026 past in een steeds langer rijtje van topsportevenementen die naar Vlaanderen komen”, zegt de Vlaamse minister van Sport. “We maken ook jacht op die evenementen, want zien sporten doet sporten. Als Vlamingen dichtbij huis kunnen genieten van sprankelende topsport, dan werkt dat inspirerend. Het basketbal leeft steeds meer en 3×3 is zeker bij jongeren erg populair. Kijk maar naar het FIBA 3×3 World Cup dat we in 2022 georganiseerd hebben in Antwerpen.”

Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever kijkt uit naar de FIBA 3×3 Europe Cup 2026 basketbal: “Na het overdonderende succes van de FIBA 3×3 World Cup op een bruisende en bomvolle Groenplaats in 2022 was het niet de vraag óf, maar wanneer we het volgende 3×3-topevenement naar Antwerpen zouden halen. Met de FIBA 3×3 Europe Cup zetten we Antwerpen nog beter op de kaart van de basketwereld en versterken we onze uitstraling als sporthoofdstad van Vlaanderen.”

“Basketbal is dé sport van het moment,” beaamt schepen van Sport Peter Wouters. “De Antwerpenaar is in de ban van de ring en dat willen we zo houden. Daarom zullen we in aanloop naar het Europees kampioenschap flink inzetten op een uitgebreid voorprogramma om zoveel mogelijk Antwerpenaren te enthousiasmeren en te stimuleren om 3×3 basketbal te (her)ontdekken. Onze stad is een dankbare en vruchtbare bodem voor deze dynamische, fascinerende en tegelijk laagdrempelige urban teamsport. Het EK komt hier dus thuis.”

Jan Gesquière, voorzitter van Basketbal Vlaanderen: “Als federatie zijn we opnieuw verheugd om een groots 3×3-evenement naar Vlaanderen te brengen. Na het succes van de FIBA 3×3 World Cup in 2022, het recente succes van de FIBA Women’s Olympic Qualifying Tournament 2024 en de opkomst van 3×3 in Vlaanderen kijken we ernaar uit om met de FIBA 3×3 Europe Cup in 2026 een nieuwe impuls te geven aan het 3×3 basketbal. Dit evenement belooft niet alleen een intense sportbeleving te bieden, maar zal ook de betrokkenheid van onze jongeren bij de sport vergroten en het 3×3 basketbal in Vlaanderen verder laten bloeien. Onze voorbereidingen voor dit EK zijn al begonnen, met lopende initiatieven zoals Girls Got Game, 3×3 Club Tour en Crelan 3×3 Masters die de komende maanden zullen plaatsvinden. Bovendien zullen we blijven investeren in de ontwikkeling en promotie van 3×3 in de aanloop naar het EK.”

“Wij zijn zeer verheugd om opnieuw een groot kampioenschap naar Vlaanderen te halen”, zegt Michel Francken, CEO Golazo Events België. “3×3 is een urban sport waarin Golazo al meer dan tien jaar investeert samen met de twee basketbalfederaties. Na het prachtige WK op de Groenplaats zijn we ervan overtuigd om een mooi vervolg te breien met dit EK in 2026.”

Share this article

Related news

— Also read these articles