NEWS

Evenepoel Sportman, Thiam Sportvrouw van het Jaar 2022

06/01/2023

Wielrenner Remco Evenepoel en meerkampster Nafi Thiam zijn door Sportspress.be, de beroepsvereniging van sportjournalisten, verkozen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar 2022.

Voor Evenepoel – die in 2022 Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Spanje en het WK won – is het de tweede keer dat hij zich Sportman van het Jaar mag noemen. De eerste keer was in 2019. De voorbije twee jaar ging de titel naar collega-wielrenner Wout van Aert, die deze keer vrede moest nemen met de tweede plaats. De derde plaats ging naar olympisch schaatskampioen Bart Swings. Evenepoel kreeg 1065 punten, van Aert 617 en Swings 464.

Thiam en Lespagnard gelauwerd

In tegenstelling tot Evenepoel kon Thiam haar trofee niet persoonlijk in ontvangst komen nemen op het Sportgala in Kinepolis Antwerpen. De wereldkampioene op de zevenkamp bereidt zich in Zuid-Afrika voor op het nieuwe seizoen en sprak de genodigden in Antwerpen toe via een videoboodschap. Het is na 2014, 2016 en 2017 de vierde keer dat Thiam uitgeroepen werd tot Sportvrouw van het Jaar. In de uitslag van 2022 gaat Thiam (947 punten) wielrenster Lotte Kopecky (720) en kunstschaatster Loena Hendrickx (359) vooraf.

Roger Lespagnard, de trainer die Nafi Thiam vorige zomer naar een tweede wereldtitel loodste, werd verkozen tot Coach van het Jaar. Lespagnard (592 punten) haalde het voor Jacques Borlée (420), de coach van de Belgian Tornados en wielerbondscoach Sven Vanthourenhout (325).

Lespagnard, die sinds dit najaar na een samenwerking van 14 jaar niet langer Thiam onder zijn vleugels heeft, ontving uit handen van BOIC-voorzitter Jean-Michel Saive ook de Orde van verdienste van het BOIC, een onderscheiding voor een persoon die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan de olympische Beweging in ons land. Op de erelijst staan kleppers als Eddy Merckx, Gaston Roelants, Patrick Sercu en Kim Gevaert.

Belgian Tornados Ploeg van het Jaar

De Belgian Tornados mogen zich de Ploeg van het Jaar noemen. Het Belgische estafetteteam op de 4×400 meter kroonde zich in maart op het WK indoor in Belgrado tot wereldkampioen, pakte brons op het WK outdoor in Eugene en zilver op het EK outdoor in München. De Tornados (640 punten) kregen meer stemmen dan voetbalclub Union SG (525) en de Belgische WK-wielerploeg bij de mannen (390).
Uijtdebroeks beste belofte

Cian Uijtdebroeks is de Belofte van het Jaar. De 19-jarige wielrenner schreef in 2022 de Ronde van de Toekomst op zijn naam. Uijtdebroeks (475 punten) haalde het voor gewichthefster Nina Sterckx (455) en tennisser Gilles Arnaud Bailly (429).

Tweede trofee voor George

Alle drie de genomineerden voor de trofee van Paralympiër van het Jaar wonnen het afgelopen jaar goud op een WK: Laurens Devos in het tafeltennis, amazone Michèle George in het dressuurrijden en Ewoud Vromant in het wielrennen. De leden van Sportspress.be gaven de meeste stemmen uiteindelijk aan George (469 punten), die acht jaar na haar eerste uitverkiezing opnieuw de trofee in de wacht wist te slepen. Vromant (435) legde beslag op de tweede plaats, Devos op de derde (433).

Share this article

Related news

— Also read these articles