NEWS

Europese kampioene klopt wereldkampioene in pittige sneeuwcross in Lille

07/02/2021

Ceylin Alvarado heeft de Soudal Krawatencross in Lille op haar naam geschreven. De Europese kampioene vloerde in een sprint met twee wereldkampioene Lucinda Brand, die haar leidersplaats in de Soudal Ladies Trophy verstevigt. Het laagje sneeuw en het spannende koersverloop maakten van de zevende manche van de X²O Badkamers Trofee een wedstrijd die nog lang zal bijblijven.

Aanvankelijk zag het ernaar uit dat Lucinda Brand niet haar dagje had. Ze was bijna driekwart van de cross op achtervolgen aangewezen. Denise Betsema nam een blitzstart en pakte 15 bonificatieseconden bij de eerste doortocht aan de finish. De bijzonder sterk rijdende Sanne Cant kwam op 3 seconden als tweede door en Brand moest 6 seconden prijsgeven.

Nog veel belangrijker was dat Betsema 10 bonificatieseconden meer wist te verzamelen dan Brand. In de virtuele tussenstand van de Soudal Ladies Trophy slonk de voorsprong van de wereldkampioene op haar dichtste belager zo tot 28 seconden.

Toen Betsema de materiaalpost binnenreed om haar grifo’s in te ruilen voor rhino’s – tubes met een groffer profiel – zag Cant haar kans schoon. De Belgische kampioene nam het commando over. Aan het eind van de tweede ronde hadden Cant en Betsema 3 seconden voorsprong op Alvarado en 12 op Brand en Annemarie Worst. Op het einde van de derde ronde waren dat zelfs respectievelijk 5 en 15 seconden.

De vierde ronde stond bol van het spektakel. Betsema kwam ten val in een groef en Cant tuimelde na problemen met haar klikpedaal over de balkjes. Alvarado kon zo vooraan aansluiten, maar toch was het opnieuw de verbluffend sterke Cant die de wedstrijd in handen nam. Maar in de achtervolging was eindelijk ook de motor van Brand aangeslagen. Op het asfalt richting aankomst knalde de wereldkampioene het laatste gaatje dicht.

Zo gingen we de vijfde en laatste ronde in met vier koploopsters: Brand, Betsema, Alvarado en Cant. Brand hield het tempo strak, maar kon niet beletten dat Cant haar langs links passeerde. Alvarado probeerde hetzelfde langs rechts, maar de Europese kampioene vond geen gaatje. Niet veel later schoot Brand opnieuw voorbij Cant. De thuisrijdster koos het verkeerde spoor in een zand/sneeuwstrook en zag haar kansen op winst in rook opgaan.

De enige die haar wagonnetje bij Brand kon aanpikken was Alvarado. Brand begon de sprint vanop kop, maar was niet opgewassen tegen de eindjump van Alvarado. De Europese kampioene en ex-wereldkampioene haalde het met een fietslengte voorsprong op kersvers wereldkampioene Brand. Betsema legde op 13 seconden beslag op de derde plaats. Cant moest na een bijzonder knappe race vrede nemen met plaats 4 op 20 seconden van Alvarado. Worst finishte als vijfde op 31 seconden.

Het verschil met de rest van de top 10 was bijzonder groot. Inge van der Heijden (op 1:44), Fem van Empel (1:45), Manon Bakker (1:47), Yara Kastelijn (1:50) gaven meer dan anderhalve minuut toe. De Italiaanse Eva Lechner (2:08) finishte op meer dan 2 minuten.

In de tussenstand van de Soudal Ladies Trophy vergroot Brand haar voorsprong op Betsema van 38 naar 41 seconden. De beslissing valt op zondag 14 februari in de slotmanche in Brussel.

Share this article

Related news

— Also read these articles