NEWS

EK cyclocross komt in 2025 naar Vlaanderen

01/08/2023

De Europese kampioenschappen veldrijden komen voor het eerst naar Vlaanderen, sinds ook de elite mannen op het programma staan. Op 8 en 9 november 2025 vormt Middelkerke de arena waar de beste Europese veldrijders strijden om de wit-blauwe truien. Het kampioenschap past in een breder beleid van Vlaanderen om internationale topsportevenementen binnen te halen. Voor Middelkerke versterkt het zijn band met wielrennen nog meer en voor de Europese wielerbond UEC landt het EK nu ook op de plek waar veldrijden groter is dan waar ook in de wereld.

“Het EK veldrijden is een nieuwe opportuniteit om onze (sportieve) uitstraling in het buitenland te versterken en om in eigen land mensen te stimuleren om te sporten. Het veldrijden komt in 2025 thuis in de bakermat van de koers”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “We gaan Vlaanderen in de vitrine zetten en de fans warm maken om ook zelf in beweging te komen.”

Vlaanderen maakt de laatste jaren actief jacht op kampioenschappen en andere topsportevenementen met internationale uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan het WK veldrijden (Oostende, 2021), het WK wielrennen (2021), het WK 3×3 basketbal (Antwerpen, 2022), of straks het WK breaking (Leuven, september), het WK turnen (Antwerpen, september-oktober) en het WK gravel (Halle-Leuven, 2024). Dit soort topevenementen versterken de uitstraling van Vlaanderen in het buitenland en in eigen land inspireren ze talloze Vlamingen om ook in beweging te komen. Het heeft immers een sterk positief effect als je met eigen ogen en in je eigen land topsporters ziet schitteren. Zien sporten, doet sporten.

Vlaanderen haalt nu ook het Europees Kampioenschap Cyclocross binnen: de Europese Wielerfederatie (UEC) heeft Middelkerke uitgekozen als locatie voor de editie van november 2025. Het is de eerste keer dat het EK veldrijden naar Vlaanderen komt. Middelkerke heeft een stevige reputatie opgebouwd in het wielrennen, niet in het minst met het BK tijdrijden in 2019, het BK veldrijden in 2022 en het BK wielrennen in 2022. Bovendien is Middelkerke al meer dan 60 jaar de thuis van de Noordzeecross, een van onze oudste veldritten. Zeker nadat het BK veldrijden in 2022 achter gesloten deuren moest plaatsvinden, biedt dit EK Middelkerke de kans om de fans dit keer wel massaal te ontvangen en de Vlaamse Kust en bij uitbreiding heel Vlaanderen internationaal in de kijker te zetten.

Burgemeester en sportfreak Jean-Marie Dedecker is enorm trots dat Middelkerke het EK veldrijden mag ontvangen. “Middelkerke sluit opnieuw de koersfiets in de armen. Na een succesvolle reeks BK’s zijn we bijzonder trots dat we gastgemeente zijn voor het EK veldrijden in 2025. We zijn vooral blij dat het pure en natuurlijke parcours op het militair domein in Lombardsijde een herkansing krijgt. Het prachtige landschap, het majestueuze strand en de woeste Noordzee zorgden in 2019 tijdens het BK voor een epische masterclass veldrijden. Wat een zonde dat dat door corona zonder publiek was! Nu zijn we klaar om de atleten en de cyclocrossfans van over heel het continent met open armen te ontvangen”, zegt Dedecker.

De Gemeente Middelkerke en de Vlaamse Overheid maken elk 250.000 euro vrij voor de organisatie van het EK. Sportbedrijf Golazo neemt de volledige organisatie op zich. Golazo organiseert jaarlijks meer dan 20 cyclocrossen, waaronder de voorbije jaren ook heel wat kampioenschappen.

“Veldrijden is een belangrijk onderdeel van de evenementenportfolio van het bedrijf”, zegt Christophe Impens. “Ook in andere wielerdisciplines en bij uitbreiding in zowat elke sport is Golazo betrokken in tal van grote internationale kampioenschappen. Van veldrijden over gravel en wegwielrennen tot 3×3 basketbal, breaking en hockey. Met onze knowhow in elke onderdeel van zo’n evenement zullen we ook in Middelkerke een kampioenschap neerzetten waar de gemeente, Vlaanderen, Belgian Cycling en UEC trots op kunnen zijn.”

Enrico Della Casa, voorzitter van de Europese Wielerfederatie: “De beslissing om de organisatie van de Europese kampioenschappen veldrijden 2025 aan Vlaanderen en Middelkerke toe te kennen werd genomen met de uitstekende reputatie van de regio op het gebied van wielerwedstrijden (en veldrijden in het bijzonder) indachtig, en ook dankzij hun aangetoonde vermogen om evenementen van internationaal niveau te organiseren. De Europese kampioenschappen cyclocross vormen een uniek evenement voor de beste specialisten uit heel Europa. Het gepassioneerde Belgische publiek zal gedurende het EK topsport van de bovenste plank kunnen beleven. De geschiedenis en wielerpassie van deze streek zijn een garantie op succes, Middelkerke wordt een prachtig decor voor dit prestigieuze evenement.”

“Namens de Europese wielerbeweging wil ik de Vlaamse regering hartelijk bedanken voor hun blijvende steun aan onze sport en voor hun inzet om evenementen van hoog niveau te promoten. Zonder hun steun en inzet zou dit evenement niet mogelijk zijn. Dank ook aan de Belgische wielerbond, een van de meest actieve federaties, die altijd dicht bij onze evenementen heeft gestaan, en zijn voorzitter Tom Van Damme. Verder wil ik ook Golazo bedanken. Deze ervaren organisator van sportevenementen zal samen met de Europese Wielerfederatie de handen in elkaar slaan om van de Europese kampioenschappen veldrijden in 2025 een succes te maken. We zijn ervan overtuigd dat met hun kennis en ervaring het evenement ongezien hoog niveau zal halen en een ongelooflijke ervaring zal bieden voor de deelnemers en toeschouwers.”

Tom Van Damme, voorzitter Belgian Cycling: “België blijft bij uitstek dé wielernatie, en niet in het minst op het vlak van veldrijden. Als veldritnatie willen we dan ook op regelmatige basis Internationale topevenementen zoals WK’s en EK’s binnenhalen. Een betere promotie voor de sport bestaat er niet. Belgian Cycling is ervan overtuigd dat Middelkerke en Golazo van dit EK een weergaloos succes gaan maken.”

Share this article

Related news

— Also read these articles