NEWS

D’Hoore eerst over de meet, maar Wiebes wint AG Driedaagse Brugge-De Panne!

20/10/2020

Na haar tweede plaats van vorig jaar staat Lorena Wiebes dit jaar een trapje hoger op het podium van de AG Driedaagse Brugge-De Panne. De Nederlandse kwam nochtans opnieuw als tweede over de meet, maar de jury besliste Jolien D’Hoore te declasseren omdat ze in de sprint van haar lijn afweek.

De koers bleef lange tijd op slot. Geen enkele renster zag het zitten om in de polders tussen Brugge en De Panne – waar de wind vrij spel heeft – een monstervlucht op het getouw te zetten.

De eerste serieuze aanval kwam er in de Moeren op 36 km van de meet, maar lang konden Esther Van Veen en Vita Heine onder hun tweetjes niet opboksen tegen de wind en het numerieke overwicht van het peloton.

Het peloton was op dat moment wel al flink uitgedund. De schifting werd immers achteraan doorgevoerd, plus een valpartij op 70 km van het einde had ook voor enige averij gezorgd. De voornaamste slachtoffers waren Anna Plichta, Nicole Steigenga, Silje Mathisen, Alexis Ryan en Pfeiffer Georgi.

In de laatste 25 km voerden Boels Dolmans, Team Sunweb, CCC-Liv en Trek-Segafredo het tempo op. Op 16 km van de meet scheurde het peloton in verschillende stukken. 16 rensters – waaronder sprintsters als Jolien D’Hoore, Lotte Kopecky, Lorena Wiebes en Sarah Roy – reden weg. Op 7 km van de meet konden nog eens 8 rensters hun wagonnetje aanpikken. Daarbij ook Ronde van Vlaanderen-winnares Chantal Blaak.

In de slotfase regende het nog demarrages bij de 24 – vooral Elisa Longo Borghini en Christine Majerus schudden meermaals aan de boom – maar een groepssprint bleek onvermijdelijk.

Jolien D’Hoore ging van ver aan en hield nipt stand tegen de snel opkomende Lorena Wiebes. Lisa Brennauer bolde op aanzienlijke afstand als derde over de meet, Lotte Kopecky als vierde. Voor D’Hoore was de vreugde echter van korte duur, want de jury besliste haar te declasseren omdat ze tijdens de sprint te fel van haar lijn was afgeweken. Wiebes werd tot winnares uitgeroepen.

Vorig jaar was de 21-jarige Nederlandse, die nog maar sinds een paar maanden voor Team Sunweb rijdt, al goed voor een tweede plaats in De Panne, toen achter Kirsten Wild. Door de declassering van D’Hoore schuift iedereen uiteraard een plaatsje op. Lisa Brennauer mocht nu als tweede mee op het podium en Lotte Kopecky als derde. Sarah Roy en Sofia Bertizzolo vervolledigen de top-5.

Share this article

Related news

— Also read these articles