NEWS

Bouchikhi en Van Accom kronen zich tot Belgisch kampioen veldlopen in Brussel

01/03/2020

Soufiane Bouchikhi en Sofie Van Accom hebben zich in het Park van Laken in Brussel tot Belgische kampioenen in het veldlopen gekroond. Bouchikhi volgt zichzelf op als nationaal kampioen, maar zag Dieter Kersten wel de eindzege grijpen in de Structabo CrossCup na een slimme zet van zijn teamgenoot Isaac Kimeli. Bij de vrouwen crashte favoriete Hanne Verbruggen. Haar eindzege in de CrossCup stelde ze wel veilig.

Het BK veldlopen in Brussel beloofde spektakel op te leveren, aangezien het Park van Laeken was herschapen tot een heuse modderpoel na de hevige regenval van afgelopen week. Soufiane Bouchikhi liet het niet aan zijn hart komen tijdens de lange cross bij de mannen. Bouchikhi ging in de tweede ronde stevig aan de boom schudden. Niemand had een antwoord klaar op de titelverdediger. Isaac Kimeli bleef tot en met de voorlaatste ronde op een tiental seconden hangen van Bouchikhi, maar ook hij moest het hoofd buigen voor een superieure leider.

Dieter Kersten deed ondertussen een gooi naar de eindzege in de Structabo CrossCup, aangezien hij op en over Lahsene Bouchikhi ging. Kersten kreeg zijn trainingsmakker Kimeli in het vizier en keerde ook terug. Na een korte babbel was het duidelijk: Kimeli zou met plezier zijn tweede stek afstaan om de eindzege in het team te houden. Soufiane Bouchikhi had intussen ruimschoots de tijd om het publiek te begroeten. Hij volgt zichelf op als Belgisch kampioen in het veld. Eindwinnaar Kersten en Kimeli vervolledigden het podium.

Lander Tijtgat, die zijn comeback maakte na een winter vol blessureleed, legde beslag op een knappe vierde plaats. Marathonloper Thomas De Bock finishte eveneens in de top vijf.

Bij de vrouwen waren alle ogen gericht op leidster Hanne Verbruggen. Verbruggen ging in haar gekende stijl bijzonder snel van start. Ze leek een mooie voorsprong op te bouwen, maar na anderhalve ronde keerden onder meer Sofie Van Accom en titelverdedigster Hanna Vandenbussche terug. Dat duo zou verbazen door Verbruggen los te gooien. Het werd een pittige titelstrijd, waarin Vandenbussche de duimen moest leggen voor haar intrinsiek snellere collega.

Van Accom behaalde zo een onverwachte, maar meer dan verdiende Belgische titel, meteen ook haar eerste op de lange cross. In het verleden won ze wel al titels op de korte cross. Verbruggen moest vrede nemen met een vierde stek, maar verzekerde wel de eindwinst in de Structabo CrossCup. De derde plaats ging verrassend naar Katrijn Vande Riviere.

Tijdens de korte cross bij de mannen stond er zoals verwacht geen maat op Robin Hendrix, die na een derde van de wedstrijd een bom gooide waarop niemand een antwoord klaar had. Pieter-Jan Hannes vocht zich als een leeuw naar de tweede stek. Oussama Lonneux sleepte de derde plaats in de wacht.

Bij de vrouwen leek Camille Muls onklopbaar. de 800m-specialiste bouwde een stevige voorsprong uit, maar botste in de sloftase op een muur. Jenna Wyns ging op en over Muls, die zelfs niet op het podium zou finishen. Lotte Scheldeman en Paulien Nelissen legden beslag op de tweede en derde stek.

Share this article

Related news

— Also read these articles