NEWS

Bijna 3000 wielertoeristen genieten van zalige Peter Van Petegem Classic

22/04/2019

Een zalige afsluiter van de paasvakantie. Dat was de twaalfde editie van de Peter Van Petegem Classic, de derde manche van de Proximus Cycling Challenge. Bijna 3000 wielertoeristen zakten op Paasmaandag naar Brakel af voor een tocht van 77, 109 of 158 km.

Met temperaturen ruim boven de 20 graden en een stralend blauwe hemel was het zalig fietsweer. En voor wie de voorbije dagen te veel chocolade paaseieren gesmuld had, was de Peter Van Petegem Classic de ideale gelegenheid om het lichaam opnieuw wat aan te scherpen. Er moest immers flink geklommen worden. En voor wie toch nog geen chocolade-indigestie had, waren er op de diverse bevoorradingsposten toch nog paaseitjes te rapen.

Meteen na de start begon het klimwerk al met het wereldberoemde tweeluik Muur van Geraardsbergen-Bosberg, even later gevolgd door de Congoberg. Niet toevallig drie klimmetjes waar Brakelnaar Peter Van Petegem destijds het verschil maakte op weg naar zijn klassieke triomfen. In zijn ‘eigen Classic’ koos de Peet vandaag voor de tocht van 77 km. De Muur zat vorig jaar niet in het parcours en maakte dit jaar zijn felgesmaakte rentree.

Ook op het paasmenu: enkele fraaie kasseistroken. Om te beginnen de misschien (nog) niet zo bekende ‘Hel van Oetingen’ en een knoert van een kasseistrook van 3,5 km rond het militair domein van Chièvres. Aan het eind volgde dan ook nog de bekende kasseien van de Haaghoek. Tussendoor was het genieten van de prachtige wegen in ‘la Wallonie Picarde’. Terug op Vlaamse bodem bereikten de wielertoeristen via Etikhove en de beklimming van de Varent de iconische Brouwerij Roman.

In ‘volle finale’ ging het dan vervolgens via de reeds vermelde Haaghoek, de Keiweg, de Langendries, de Veldeman en de afdaling van de Valkenberg richting finish in Brakel, waar op de gezellige terrasjes nog uitvoerig nagekaart werd met een lekkere Ename of iets anders fris en plannen gesmeed werden voor volgende fietsuitdagingen.

Ook bij de volgende afspraak in de Proximus Cycling Challenge zijn klimmersbenen van doen. Op zondag 5 mei staat de Tour de Namur Cyclo op het programma, met aan het slot de bochtenrijke beklimming van de prachtige Citadel van Namen.

Share this article

Related news

— Also read these articles