NEWS

Baloise Belgium Tour 2023 finisht in Brussel

15/02/2023

Meer dan ooit doet de Baloise Belgium Tour zijn naam eer aan. De vijfdaagse UCI ProSeries-wielerronde door België eindigt dit jaar met een rit in en rond Brussel. Het is de eerste keer dat onze nationale wielerronde de hoofdstad aandoet.

De Baloise Belgium Tour begint op woensdag 14 juni met een rit die start en finisht in het Vlaams-Brabantse Scherpenheuvel-Zichem. De avond voordien zal ook de ploegenpresentatie plaatsvinden in de beroemde basiliekstad. De rit van donderdag 15 juni vertrekt in het Oost-Vlaamse Merelbeke. De tweede etappe kent zijn ontknoping in het West-Vlaamse Knokke-Heist, waar de meet getrokken wordt op de Wandelaar, een klassieke aankomstplaats in de Baloise Belgium Tour.

Ook Beveren en Durbuy zijn vertrouwde namen in de Baloise Belgium Tour. De Wase gemeente vormt op vrijdag 16 juni het toneel voor een individuele tijdrit. Daags nadien is Durbuy de start- en aankomstplaats van een mooie maar zware Ardennenrit die het klassement nog meer op zijn kop kan zetten.

Het slotakkoord van de Baloise Belgium Tour 2023 is op zondag 18 juni de rit van Brussel naar Brussel, met start en finish onder het Atomium. Het belooft een groots wielerfeest te worden in onze hoofdstad, want er worden die dag ook duizenden wielertoeristen aan het Atomium verwacht voor de zevende editie van de BXL Tour, de inclusieve koers door het hart van Brussel.

Philippe Close, burgemeester van de stad Brussel: “De BXL tour is een traditie geworden en maakt een comeback! Daarnaast zal de Baloise Belgium Tour dit jaar voor het eerst via Brussel gaan en daar ook eindigen. De kruising van deze twee evenementen tijdens de maand juni in Brussel zal de gelegenheid zijn om zowel amateur als professioneel wielrennen te vieren!”

Benoit Hellings, schepen van sport van de stad Brussel, vult aan: “Zoals vele grote wielerrondes eindigt de Ronde van België in zijn hoofdstad. Het wordt een groot wielerfeest, want de duizenden amateur- en semiprofessionele wielrenners van de BXL Tour kunnen de echt profs zien strijden om de titel aan de voet van het Atomium, vlak nadat zij hun eigen ronde hebben gereden. Deze samenwerking is een gouden kans om van Brussel dé hoofdstad van de fiets te maken.

Sven Gatz, minister in de Brusselse Hoofdstedelijke Regering: “Dat we de Baloise Belgium Tour en de BXL Tour samen kunnen ontvangen aan de voet van het Atomium, verheugt mij. We voorzien naast de twee fietshappenings tal van evenementen in en rond de stad. Zowel voor de fietsliefhebber, als de gewone bezoeker wordt het een dag om naar uit te kijken. Allen welkom op 18 juni!”

Scherpenheuvel-Zichem zet al jaren voluit in op de koers. Burgemeester Manu Claes: “Vorig jaar was er de Baloise tijdrit in Averbode, nu gaan we voor niets minder dan de Grand Départ aan de voet van de basiliek van Scherpenheuvel, het meest bezochte bedevaartsoord van België. Het wordt een feest voor alle wielerliefhebbers!”

Christophe Impens van organisator Golazo ziet meer dan ooit de Baloise Belgium Tour Belgisch kleuren. “Tijdens de 2023-editie worden de drie gewesten van ons land aangedaan. Golazo is bijzonder trots dat de Baloise Belgium Tour zal eindigen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan een symbool van de Stad Brussel, het Atomium. Maar ook de ploegpresentatie en de start aan de basiliek van Scherpenheuvel, nog zo’n symbool, is iets om naar uit te kijken. Het worden vijf mooie koersdagen met telkens een ander type rit en dus wellicht ook weer een veelzijdige renner als eindwinnaar.”

Rittenschema Baloise Belgium Tour 2023:

• Rit 1 – 14.06: Scherpenheuvel-Zichem – Scherpenheuvel-Zichem
• Rit 2 – 15.06: Merelbeke – Knokke-Heist
• Rit 3 – 16.06: Beveren (individuele tijdrit)
• Rit 4 – 17.06: Durbuy – Durbuy
• Rit 5 – 18.06: Brussel – Brussel

www.baloisebelgiumtour.be

Share this article

Related news

— Also read these articles