NEWS

Allianz Memorial Van Damme 2023 behaalt hoogste meetingscore in 20 jaar

09/09/2023

Sneller, hoger, verder. In de atletiek draait alles om cijfers … en de Allianz Memorial Van Damme 2023 kan heel straffe cijfers voorleggen. De 47ste editie heeft de hoogste meetingscore sinds 2003 behaald.

Om de meetingscore te berekenen brengt World Athletics de beste prestaties (tijden, hoogtes, afstanden, …) in kaart. Via een bepaalde verdeelsleutel wordt dat alles omgezet in punten. Met de op die manier verkregen meetingscore kan er makkelijk en objectief vergeleken worden met voorgaande edities. De 47ste Allianz Memorial Van Damme behaalde een meetingscore van 87.341 punten, 2 punten meer dan in 2022 en de hoogste meetingscore sinds 2003.

De grootste bijdrager aan die hoge meetingscore is Jakob Ingebrigtsen, die vrijdagavond een wereldrecord liep op de 2000 meter. De Noor scherpte zo uiteraard ook het Europees en het Noors record aan én het Wanda Diamond League-record en meetingrecord van de Memorial. Logischerwijze was het ook de beste wereldjaarprestatie.

In diezelfde 2000 meter verbeterde de Australiër Stewart McSweyn het Oceanisch record en de Canadees Charles Philibert-Thiboutot het Noord- en Centraal-Amerikaans & Caribisch record. Ook het Belgisch, Nederlands, Spaans en Keniaans record sneuvelden in deze race. In de 1500 meter bij de vrouwen viel er een Iers nationaal record te noteren en op de 5000 meter en in het speerwerpen een Japans record. Dat speerwerprecord van Haruka Kitaguchi was ook een beste wereldjaarprestatie.

De tweede grootste bijdrage aan de meetingscore komt op naam van Shericka Jackson. De Jamaicaanse liep de op drie na snelste tijd ooit op de 200 meter en verpulverde zo het WDL- en meetingrecord. Naast Jackson en Ingebrigtsen zorgden ook Femke Bol (400 meter horden), Mondo Duplantis (polsstokspringen) en het Nederlandse estafetteteam op de 4×100 meter bij de mannen voor een meetingrecord.

Het Koning Boudewijnstadion is een toplocatie om (wereld)records te lopen. Vijf wereldrecords die de voorbije jaren op de Allianz Memorial Van Damme gevestigd zijn, staan nog altijd overeind: de 110 meter horden mannen, 1000 meter vrouwen, 4×800 meter mannen, uurrace mannen en uurrace vrouwen. Met het nieuwe WR van Ingebrigtsen erbij heeft de Memorial zes actuele wereldrecords. Geen enkele meeting of locatie doet beter, zelfs niet nadat de op de Memorial gevestigde wereldrecords op de 10.000 meter (2020) en in 3000 meter steeple (2023) bij de mannen in het recente verleden werden verbeterd op andere meetings.

www.allianzmemorialvandamme.be

 

Share this article

Related news

— Also read these articles