NEWS

38.500 lopers genieten in ideaal loopweer van 34ste AG Antwerp 10 Miles & Marathon

28/04/2019

Met 38.500 deelnemers heeft de AG Antwerp 10 Miles & Marathon zich opnieuw ontpopt tot het grootste loopfeest van het land. Nick Van Peborgh en Lore Tack gaan de annalen in als de winnaars van de 34ste editie van de AG Antwerp 10 Miles. Olympiër Willem Van Schuerbeeck en debutante Astrid Verhoeven snelden zondagvoormiddag tussen de regendruppels door naar de zege in de AG Antwerp Marathon.

De marathonlopers mochten om 9u de spits afbijten voor hun tocht van 42,195 km doorheen de Antwerpse districten. De start lag op de Thonetlaan op Linkeroever, de finish op de Grote Markt aan de overzijde van de Schelde. De snelste van de 3200 deelnemers – nooit eerder stond er zo veel volk aan de start van een marathon in België – was Willem Van Schuerbeeck. De 34-jarige Vlaams-Brabander, die in 2016 ons land vertegenwoordigde op de olympische marathon in Rio de Janeiro, won in 2 uur, 21 minuten en 39 seconden. De Nederlander Colin Bekers kwam op ruim 5 minuten van Van Schuerbeeck als tweede over de meet. De derde plaats, op bijna 12 minuten, was voor Adrien Born. Antwerps burgemeester Bart De Wever beëindigde zijn derde marathon in 4u13:57, een halve minuut boven zijn beste tijd van twee jaar geleden.

Bij de vrouwen zegevierde Astrid Verhoeven. De 24-jarige marathondebutante haalde het met een knappe chrono van 2 uur, 41 minuten en 18 seconden. Verhoeven had 27 minuten voorsprong op de volgende vrouw, Natalie De Ridder.

OOK SUPPORTERS MASSAAL OP POST

Na de buitengewoon warme editie van 2018 was het dit jaar letterlijk een jasje frisser voor de lopers. Met 12 graden op de thermometer zondagnamiddag mogen we spreken van ideale looptemperaturen voor de 27.700 deelnemers aan de AG Antwerp 10 Miles. Er vielen dan ook geen noemenswaardige medische interventies te noteren. En de 70.000 toeschouwers in de stad konden zich warm houden door extra hard te supporteren voor de lopers en enthousiast mee te zingen en te springen op de tientallen cheering zones langsheen het parcours. De decibelmeter ging dan ook flink de hoogte in!

De pluviometer werd ook enkele keren aan het werk gezet, maar de sporadische regenbuitjes konden de looppret niet drukken… en in de Kennedytunnel en de Waaslandtunnel bleef iedereen sowieso droog. De tunnelpassages zijn de slagaders van de wedstrijd, waarvan het hart op Linkeroever ligt met start op de Thonetlaan en aankomst op de Charles De Costerlaan. Op Rechteroever werd het parcours dit jaar lichtjes hertekend met op het Zuid een ommetje langs de Leopold de Waelplaats en het Museum voor Schone Kunsten en in het stadscentrum een lus door de bruisende studentenbuurt.

VAN PEBORGH BOEKT ZESDE ZEGE, TACK WINT VOOR HET EERST

Om 14u30 ging de eerste van drie waves van start. De toplopers mochten op de eerste rij van de eerste wave plaatsnemen. Topfavoriet Nick Van Peborgh nam bewust een langzame start. “Om 12u heb ik nog een pijnstiller genomen, zo ziek voelde ik mij”, legde Van Peborgh uit. “Maar gaandeweg begon mijn lichaam te wennen aan het wedstrijdtempo en kon ik een tandje bijsteken. Toen we de Kennedytunnel indoken, voelde ik de adrenaline door mijn lijf stromen. De tunnels en de AG Antwerp 10 Miles geven me altijd een kick. Eén na één begon ik mijn concurrenten in te lopen.” Halfweg de wedstrijd lag Van Peborgh al aan de leiding, samen met Benoît Goethals. Van Peborgh verslapte niet in het tweede deel en schudde finaal ook zijn trainingsmakker Goethals af. “Mijn zesde zege in de AG Antwerp 10 Miles, ongelooflijk!”, glunderde Van Peborgh nadat hij na 48 minuten en 42 seconden, een halve minuut voor Goethals, de finish had bereikt. “Misschien lig ik morgen opnieuw ziek te rillen in mijn bed, maar dat heb ik er voor over. Het is fantastisch om opnieuw de 10 Miles te winnen!” De derde plaats ging naar Ramdan Snoussi, op 43 seconden van Van Peborgh.

Bij de vrouwen staat er een nieuwe naam op de erelijst van de AG Antwerp 10 Miles. Lore Tack won voor het eerst en dat met een tijd van 57 minuten en 57 seconden. “Het was een superzware, maar supermooie wedstrijd. Ik ben superblij dat ik mijn eigen stad op hoogste schavotje sta”, reageerde de Antwerpse winnares, die op het podium geflankeerd werd door Kim Geypen en Annelies Deketelaere.

LOPEN = TEAMSPORT

Traditioneel bevonden er zich ook heel wat bekende Vlamingen onder de deelnemers. Zo spotten we dit jaar onder meer Geert Hoste, Joke Van de Velde, Natalia, Sam De Bruyn en een stevige delegatie van het Antwerpse schepencollege. Ook Xavier Malisse liep mee. De voormalige toptennisser deed dat in het team van goede doel VZW Stop Darmkanker. Lopen is een echte teamsport geworden, zeker op de AG Antwerp 10 Miles & Marathon. Er liepen dit jaar niet minder dan 315 bedrijventeams mee. Hoofdsponsor AG Insurance gaf het goede voorbeeld en kwam met maar liefst 704 deelnemers aan de start.

Ook voor veel Antwerpse scholen is het grootste loopfeest van het land een vaste afspraak. Er stonden dan ook meer dan 100 scholenploegen aan de start. Speciaal voor kinderen tussen 4 en 12 was er om 11u de Alpro Kids Run, een fun run over 1,4 km op Linkeroever, zonder tijdsopname. Voor iets oudere jongeren, voor jongere ouderen, voor beginnende lopers of simpelweg voor iedereen die er zin in had, weerklonk een uurtje later het startschot van de AG Antwerp Short Run 5K. In totaal kozen 5200 lopers voor deze afstand. De snelste onder hen was de 20-jarige Thomas Vanoppen. Hij won de race in 15 minuten en 9 seconden. De snelste vrouw was, de eveneens 20-jarige, Antse Meylaers in 19 minuten rond. Goed voor een familiefeestje, want Thomas en Antse vormen een koppel.

DUBBELE AFSPRAAK VOLGEND JAAR!

Het was de laatste keer dat de AG Antwerp Marathon en de AG Antwerp 10 Miles op dezelfde dag plaatsvonden. Vanaf volgend jaar verhuist de marathon naar het najaar. De eerste marathon ‘nieuwe stijl’ zal op 12 september 2020 op een gloednieuw parcours gelopen worden. De AG Antwerp 10 Miles blijft traditiegetrouw in april geprogrammeerd staan. Alle lopers en supporters mogen nu al zondag 26 april 2020 met stip in hun agenda noteren.

Share this article

Related news

— Also read these articles