WK wielrennen 2021 in Vlaanderen!

De UCI, de internationale Wielerunie, heeft het WK wielrennen 2021 aan Vlaanderen toegewezen. Precies 100 jaar nadat het allereerste WK georganiseerd werd, komt het evenement nu ‘thuis’ in Vlaanderen, de bakermat van het wielrennen.

Van 18 tot 26 september september 2021 zullen alle disciplines van het wegwielrennen (elite wedstrijden op de weg voor mannen en vrouwen, de tijdritten en de U23- en juniorenwedstrijden) in Vlaanderen neerstrijken. Er zal op Vlaamse wegen gestreden worden voor in totaal 11 regenboogtruien. Het is de tiende keer dat het WK in België betwist zal worden.

De tijdritten, van zondag tot en met dinsdag, zullen in Knokke-Heist vertrekken en finishen in het historische kader van de Brugse binnenstad. Voor de ritten in lijn, van donderdag tot en met zondag, ligt de start in Antwerpen en aankomst in Leuven. In en rond Leuven wacht de renners een plaatselijk parcours met een aantal flinke kuitenbijters die in de finale meermaals beklommen zullen worden. De Vlaamse WK-week zal worden afgetrapt met een massa-evenement op zaterdag voor enthousiaste fietsers en fietsende families.

MUYTERS: “VLAANDEREN MASSAAL OP STRAAT”

“Vlamingen ademen koers. De liefde voor het wielrennen wordt ons zowat met de paplepel meegegeven”, vertelt een gelukkige minister van Sport Philippe Muyters. “Ik verwacht dan ook dat Vlaanderen massaal op straat zal komen om zijn wielerhelden toe te juichen bij deze honderdste verjaardag van het WK. Ongetwijfeld steekt dat enthousiasme zelfs opnieuw heel wat jongeren aan om zelf op de koersfiets te stappen en wie weet, uit te groeien tot één van de kampioenen van morgen.”

WEYTS: ‘ÉÉN GROTE RECLAMESPOT VOOR VLAANDEREN’

“We willen topevenementen met internationale uitstraling naar Vlaanderen halen”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Het 100-jarige WK-wielrennen is ons op het lijf geschreven. Het wordt één grote reclamespot voor Vlaanderen als bakermat van de koers. Zo zetten we Vlaanderen toeristisch in de vitrine. We rekenen daarenboven op 30 miljoen euro inkomsten voor onze economie.”

VZW WK 2021: ‘GEZAMENLIJKE ERVARING MET TOPKOERSEN’

“We zijn uiteraard heel fier om het WK hier te mogen ontvangen, in de bakermat van het wielrennen”, zeggen Wim Tack en Christophe Impens van het lokaal organisatiecomité (LOC) vzw WK 2021. Het LOC is een samenwerkingsverband tussen Flanders Classics en Golazo, de organisatoren van de belangrijkste wielerwedstrijden in Vlaanderen en België, waaronder de Ronde van Vlaanderen, de Omloop Het Nieuwsblad, de Baloise Belgium Tour, de BinckBank Tour, tal van veldritten en ruim 40 evenementen voor actieve fietsers.

“Onze gezamenlijke ervaring met topkoersen zal ons helpen om ons optimaal voor te bereiden om de top uit het wielrennen en de honderdduizenden wielerfans hier in de beste omstandigheden te ontvangen. Met de tijdritten aan de kust en de ritten in lijn van Antwerpen naar Leuven is het WK voor alle Vlamingen erg dichtbij. Buitenlandse toeschouwers bieden we extra troeven om naar Vlaanderen af te zakken en van meer te genieten dan alleen het wielrennen.”

De vzw WK 2021 en de UCI zullen alle ex-wereldkampioenen van de wegrit elite mannen en vrouwen uitnodigen op het WK 2021 in Vlaanderen. “We kijken er enorm naar uit om de honderdste verjaardag van het WK samen te vieren met al deze regenboogkampioenen die de geschiedenis van de wielersport kleur gegeven hebben”, aldus Tack en Impens.

STUYVEN KIJKT UIT NAAR WK IN EIGEN STAD

Aan de Vlaamse koershistoriek koppelt het organisatiecomité een attractief flandrien-parcours met voldoende korte en nijdige, typisch Vlaamse hellingen, wat voor spanning moet zorgen tot aan de finish. Het parcours zet bovendien ook nog het kunstpatrimonium in de kijker met een aantal belangrijke steden als start- of aankomstplaats.

De ritten in lijn finishen in Leuven, stad van onder meer eliterenner Jasper Stuyven, wereldkampioen bij de junioren in 2009. “Ik vind het supervet dat het WK over drie jaar naar Vlaanderen komt”, zegt de 26-jarige flandrien van Trek-Segafredo. “Dat het WK dwars door mijn stad rijdt en zal finishen op de  Erasme Ruelensvest, op 100 meter van mijn deur, maakt het extra speciaal voor mij”, aldus Stuyven, twee weken geleden nog winnaar van de GP Jef Scherens – Rondom Leuven. “Ik vond de sfeer toen al geweldig, op het WK gaat dat nóg straffer worden. Het is nog drie jaar wachten, maar ik kijk er nu al ontzettend hard naar uit!”

EVENTFLANDERS

De Vlaamse overheid slaat de handen in elkaar met de deelnemende steden om een organisatie van dit kaliber mogelijk te maken. De totale organisatiekost, inclusief de licentie voor UCI en een interessant voortraject om het wielrennen en fietsen nog verder te promoten, wordt geraamd op 18,9 miljoen euro. Hiervan neemt de Vlaamse overheid het leeuwendeel op zich, maar ook de vier participerende steden (Knokke-Heist, Brugge, Antwerpen en Leuven) dragen bij aan het budget.

Precies om dit soort evenementen binnen te halen werd in 2016 ‘EventFlanders’ opgericht. De Vlaamse ministers Geert Bourgeois, Ben Weyts, Philippe Muyters en Sven Gatz hebben toen de handen in elkaar geslagen om een Vlaams topevenementenbeleid  uit te bouwen. ‘EventFlanders’ werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar is een samenwerking van Toerisme Vlaanderen, het departement Buitenlandse Zaken, het departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen.

Het WK Wielrennen in 2021 is het tweede topevenement dat wordt toegekend aan Vlaanderen. In juni 2018 werden reeds de World Choir Games 2020 aan Vlaanderen toegekend.

Share this post »