Gezondheid op het werk wordt hét HR-topic

Gezondheid en financieel welzijn van werknemers is een van de belangrijkste uitdagingen voor moderne organisaties geworden. Dat is een van de bevindingen van de Benefits Trends Survey die werd uitgevoerd door HR consultant Willis Towers Watson. Energy Lab, bij ons al enkele jaren gespecialiseerd in corporate wellbeing programma’s, bevestigt die trend.

De trend wordt gevoed door de voortdurende concurrentie om talent en de erkenning dat stress de nummer één oorzaak is van werknemersverzuim. Medewerkers van hun kant waarderen gezondheids- en welzijnsprogramma’s (73%) boven bv. de pensioenelementen (63%) in hun arbeidsvoorwaardenpakket. Momenteel is bij 2/3e van de werkgevers in de Benelux de gezondheid en het welzijn van de medewerkers nog geen structureel onderdeel van de organisatiedoelstellingen, maar bijna allemaal verwachten ze dat in de komende drie jaar te ontwikkelen, aldus nog het onderzoek.

“In de afgelopen drie jaar heeft Energy Lab via haar corporate wellbeing programma’s al bijna 100 bedrijven aan het bewegen gezet. Onder hen Deloitte, Adecco, Besix, ING, Bridgestone, AG Insurance, NN. Zij hebben alvast wel al structureel gezondheid en welzijn geïncorporeerd in hun organisatie”, zegt Evi Van Acker. De ex-topatlete is sinds begin deze maand als Client Succes Manager aan de slag bij Energy lab.

“Bedrijven zien steeds meer in hoe belangrijk goede en concurrerende secundaire arbeidsvoorwaarden zijn”, concludeert Lex Moerings, Head of Health & Benefits bij Willis Towers Watson Nederland. “Er zijn duidelijke verbanden tussen een goed gezondheidsprogramma en minder afwezigheid, een betere personeelsretentie en een hogere productiviteit. Het is goed om te zien dat zoveel bedrijven van plan zijn om hun strategie omtrent arbeidsvoorwaarden te gaan uitlijnen met hun organisatiedoelstellingen en om voorzieningen op maat te gaan aanbieden.”

“Dat laatste is erg belangrijk”, vult Evi Van Acker aan. “Er bestaat geen one-size-fits-all-oplossing. We gaan telkens van start met een audit en we kijken en luisteren naar de specifike doelstelligen en ambities van de klant. Van daaruit werken we een traject uit en dat is dus steeds op maat. Sommigen willen absentheïsme naar beneden halen en focussen op gezondheid. Anderen willen een aantrekkelijk bedrijf op de arbeidsmarkt zijn en willen een streepje voor in the war on talent, zij kijken bijvoorbeeld naar boeiende sportieve uitdagingen voor de werknemers. Gezondheid en sportiviteit zorgen voor meer productiviteit, een betere stressbestendigheid, maar ook een betere sfeer.”

“Het gaat vaak – zeker bij de start van zo’n programma – om kleine, eenvoudige dingetjes, om gedragswijzigingen in ieders dagelijks werkpatroon teweeg te brengen. Een gevulde werkdag heeft wel wat invloed op ons lichaam, we staan daar zelden bij stil en dus is zo’n zetje naar die bewustwording wel nodig. Staand of wandelend vergaderen, de trappen nemen i.p.v. de lift, een gezondere lunch,… We integreren leuke challenges die vaak in teamverband moeten behaald worden. Dat is voor de collega’s een andere manier om met elkaar in contact te komen en draagt bij aan de groepssfeer en sociale cohesie. Die challenges zijn dan nog eens vaak gekoppeld aan een goed doel, dat motiveert de mensen nog meer.”

“Dergelijke trajecten duren ook maanden, soms zelfs jaren”, vervolgt Van Acker. “Neem nu ons project bij Ageas, waar ik meter van ben. Daar werken 75 mensen naar een kwarttriatlon in mei als einddoel toe. Ze krijgen toegang tot een digitaal platform met o.m. trainingsschema’s en voedingstips, we houden workshops en tussentijds zijn er diverse challenges. De eerste had als doel om samen op korte tijd een flink aantal stappen zetten, nu zijn ze in kleine teams aan de “Brussel-Lissabon”-challenge bezig, waarbij elk team probeert om zo snel mogelijk 2000km af te leggen. Na elk van die challenges volgt er steeds een tussentijdse evaluatie.”

“Die resultaten – en een goede evaluatie ervan – zijn uiteraard ook noodzakelijk. We weten na de reeds afgeronde projecten dat de participatiestandaard boven de 50% zit. Ook blijft zeer aantoonbaar dat er merkelijk minder mensen afwezig zijn binnen de bedrijven die we hierin begeleid hebben. Intussen zijn we volop bezig om diverse apps en wearables te integreren in het platform. Zo krijgen we ook een beter zicht op de individuele prestaties, kunnen we nog beter finetunen en individualiseren en krijgen we nog veel preciezere resultaten”, besluit Van Acker.

Share this post »