Betsema de beste in Soudal Scheldecross

Denise Betsema was zaterdagnamiddag de beste zandkliefster in de Soudal Scheldecross in Antwerpen, de derde manche van de X²O Badkamers Trofee. Lucinda Brand werd tweede, maar is de nieuwe leidster in de Soudal Ladies Trophy.

Vrouw-in-vorm Lucinda Brand – de Nederlandse won de laatste vier crossen waaraan ze deelnam – nam een vliegende start in Antwerpen. Na de eerste ronde had ze al een kloofje van een vijftal seconden op Ceylin Alvarado en Yara Kastelijn. Brand griste 15 belangrijke bonificatieseconden mee, maar vond het blijkbaar nog te vroeg om daarna voluit door te vlammen. Alvarado, Kastelijn, Annemarie Worst en Denise Betsema kwamen in de tweede ronde aansluiten.

In de derde ronde zag Alvarado haar winstkansen in rook opgaan. De wereldkampioene moest uitgerekend op een moment dat ze de forcing aan het voeren was voet aan de grond zetten wegens kettingproblemen. Bijna een minuut lang probeerde ze het euvel – een stuk ijzerdraad die in haar ketting verstrengeld geraakt was – zelf te verhelpen. Tevergeefs. Lopen naar de volgende materiaalpost was haar laatste redmiddel. Uiteindelijk zou Alvarado als 23ste eindigen op 3:59 van de winnares.

Die winnares werd Denise Betsema. Na het pechmoment van Alvardo trok Betsema fors door in het mulle zand van het strand van Sint-Anneke. In een mum van tijd reed ze een voorsprong van 10 seconden bij elkaar op Brand en Worst. Die laatste verloor stelselmatig meer terrein, maar Brand hield een ronde lang gelijke tred met de koploopster. In de slotronde naderde Brand zelfs nog tot op een handvol seconden, maar Betsema had nog genoeg in de tank om de overwinning veilig te stellen.

Voor Betsema is het haar tweede zege in de Soudal Scheldecross, ook in 2018 was de eilandbewoonster uit Texel al eens de beste op Linkeroever. Lucinda Brand finishte op 4 seconden als tweede, maar wipt wel over Yara Kastelijn naar de eerste plaats in de Soudal Ladies Trophy. Kastelijn had niet haar dagje en moest vrede nemen met de zevende plaats op 53 seconden van Betsema. Annemarie Worst finishte op 27 seconden en mocht in Antwerpen als derde mee op het podium.

Sanne Cant, viervoudig winnares van de Soudal Scheldecross, legde op 43 seconden beslag op de vierde plaats. Daarna volgden Manon Bakker (op 48 seconden), Anna Kay (op 49 seconden), de al eerder genoemde Kastelijn, Fem van Empel (op 1:08), Laura Verdonschot (op 1:31) en Aniek van Alphen (op 1:49).

De volgende manche van de X²O Badkamers Trofee en Soudal Ladies Trophy is op woensdag 23 december in Herentals. Lucinda Brand voert na drie manches het klassement aan met 50 seconden voorsprong op Yara Kastelijn en 54 op Denise Betsema.