Alvarado sneeuw- en ijskoningin in Brussel, Brand wint Soudal Ladies Trophy

Ceylin Alvarado heeft na een indrukwekkende solo de Soudal Brussels Universities Cyclocross op haar naam geschreven, de slotmanche van de X²O Badkamers Trofee. Lucinda Brand finishte als vijfde en pakt (nipt) de eindzege in de Soudal Ladies Trophy.

41 seconden. Dat was de in de 7 voorgaande manches opgebouwde bonus waarmee Lucinda Brand aan de slotwedstrijd begon. Denise Betsema deed er alles aan om in Brussel die 41 seconden goed te maken en verkleinde na de eerste ronde haar achterstand tot 36 seconden door als derde door te komen aan de tussensprint en zo 5 bonificatieseconden te pakken.

Ceylin Alvarado kwam als eerste door bij die tussensprint, Anna Kay als tweede. De Britse zou snel terugvallen, maar de Nederlandse trok vol door. De Europese kampioene toonde haar technisch vernuft op het veeleisende sneeuw- en ijsparcours op de campus van de VUB en ULB en had op het einde van de tweede ronde al 20 seconden voorsprong op Betsema, Brand, Kay, Annemarie Worst, Manon Bakker en Fem van Empel.

BRAND BIBBERT OP HET EIND

Toen Brand in de derde ronde een schuiver maakte en onzacht op haar achterwerk belandde, was dat voor Betsema het sein om fors door te trekken. Bij het ingaan van de vijfde en laatste ronde bedroeg het verschil tussen Betsema en Brand 11 seconden. Geen vuiltje aan de lucht dus voor de wereldkampioene … tot ze in de laatste ronde begon te sukkelen met haar klikpedalen …

Geen stress bij Alvarado, die rustig freewheelend de handen in de lucht mocht steken na een indrukwekkende solo. Betsema perste er nog een ultieme sprint uit en bolde op 6 seconden als tweede over de meet. Bakker, die op 20 seconden finishte, mocht als derde mee op het podium. Van Empel werd op 35 seconden vierde.

Brand kwam al foeterend als vijfde over de meet op 37 seconden van Alvarado. “Er zat ijs in mijn pedalen”, mopperde de wereldkampioene, die opgelucht ademhaalde en weer kon lachen toen ze hoorde dat ze in de eindafrekening van de Soudal Ladies Trophy nog 5 seconden overhield op Betsema. De derde plaats is voor Alvarado op 3:48. De eerste zes plaatsen in de eindstand kleuren oranje met ook nog Worst, Kastelijn en van Empel.

Belgisch kampioene Sanne Cant, die negende werd in de Soudal Brussels Universities Cyclocross, is de eerste niet-Nederlandse in de eindstand van de Soudal Ladies Trophy met een zevende plaats op 11:06 van Lucinda Brand.