De Duitser Samuel Fitwi heeft zondag aan het Zilvermeer in Mol de eerste individuele manche van de Structabo CrossCup veldlopen gewonnen. Bij de dames ging de zege naar Anna Gosk.

Isaac Kimeli was de beste Belg op plaats twee en mocht de leiderstrui aantrekken. Dame Tasama, een voormalige Ethiopiƫr die inmiddels Belg is, finishte als derde.

Het was nationaal veldloopkampioen Kimeli die van in de aanvangsfase de beuk erin gooide in Mol, maar hij liep op een counter van de Duitser Fitwi, die in de tweede wedstrijdhelft duidelijk de sterkste was. In het slot zag Kimeli zijn tweede plaats nog in het gevaar komen. Tasama, die sinds vorig jaar na een jarenlange procedure over een Belgisch paspoort beschikt, moest het tegen hem afleggen in de spurt voor de tweede plaats.

Voor de vierde plaats ging het lange tijd tussen belofte Simon Debognies en ouderdomsdeken Lander Tijtgat, de nummer twaalf van het EK veldlopen vorig jaar in Slovakije. Tijtgat haalde het als derde Belg, voor Debognies. Robin Hendrix volgde op plaats zes. Jeroen D’hoedt moest vrede nemen met stek acht, Pieter-Jan Hannes finishte zelfs pas als 24ste.

In het klassement breidt Kimeli zijn leidersplaats uit, die hij al bezat sinds de eerste manche van de Structabo CrossCup in Gent. De volgende manche is de EK-selectiecross in Roeselare op 25 november. Het EK gaat op 9 december in het Nederlandse Tilburg door.

DAMES

Het Poolse duo Anna Gosk en Katarzyna Rutkowska liet er geen gras over groeien bij de vrouwen. Al heel vroeg in de wedstrijd gingen ze er met zijn tweetjes vandoor en werden nooit meer bijgehaald. Gosk kon de hele wedstrijd een klein kloofje behouden op Rutkowska en zo naar de zege snellen. De Ierse Shona Heaslip finishte als derde. Lange tijd zag het ernaar uit dat marathonspecialiste Hanna Vandenbussche eerste Belgische zou worden, maar zij stortte in op het einde en finishte als achtste, als derde landgenote.

Imana Truyers, die vorig jaar de CrossCup en het BK won, deelde haar wedstrijd goed in. Ze schoof stelselmatig op en eindigde als beste Belgische op plaats zes, net voor haar concurrente Sofie Van Accom. Na de Relays in Gent was Truyers al leider in de Structabo CrossCup en door in Mol als eerste Belgische te finishen, breidt ze haar voorsprong uit.