NEWS

Tour of Leuven wil WK-succes jaarlijks doen herleven

07/06/2022

Leuven is niet alleen een studentenstad, maar sinds het WK wielrennen in september vorig jaar ook een echte wielerstad. Dat WK was zo’n succes dat beslist is om het jaarlijks te doen herleven. De GP Jef Scherens wordt opgewaardeerd tot een nieuw legacy evenement: de Tour of Leuven – Memorial Jef Scherens, op zondag 7 augustus. Het krijgt er met Ride Leuven ook een echte fietshappening voor families, zondagsfietsers en wielertoeristen bij.

De voormalige GP Jef Scherens zet dus een flinke stap vooruit, zowel op het vlak van parcours, deelnemers als uitstraling. Een plaats op de UCI Europe Tour kalender, meerdere WorldTour-ploegen aan de start en naast de ‘stadslus’ ook tweemaal de ‘Flandrienlus’ uit het WK. Voeg daar de fietshappening aan toe met een verkeersvrije stadslus en de Tour of Leuven – Ride leuven is geboren.

“Het wordt één groot wielerfeest dat mensen samenbrengt”, is Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani verheugd. “Het WK wielrennen in 2021 was een schitterend event, voor de koers en voor Leuven. We toonden de hele wereld dat onze stad alles in huis heeft om voor een fantastische apotheose te zorgen. Op dat elan gaan we nu verder met de Leuvense wielerklassieker Poeske Scherens. Met de Flandrienlus en de 37 hellingen geven we deze wedstrijd onder de nieuwe naam Tour of Leuven – Memorial Jef Scherens’ een nieuw adem. Met daarnaast de Ride Leuven wordt het een groot wielerfeest dat mensen samenbrengt.”

De stad Leuven zet met de Tour of Leuven een lange wielertraditite opnieuw in de verf. “Het WK wielrennen was voor onze bruisende stad een hoogtepunt. We willen het momentum graag gebruiken om van Leuven nog meer een koersstad te maken”, zegt Johan Geleyns, schepen van Sport van de Stad Leuven. “Ik ben ervan overtuigd dat deze samenwerking die we als stad met de Stoempersclub Leuven en Golazo Sports aangaan zal leiden tot een verdere professionalisering. Zo zal de Memorial Poeske Scherens deze Leuvense wielerheld alle eer aandoen.”

WK-parcours

De Tour of Leuven – Memorial Jef Scherens is 199 km lang – waarvan 115,7 km lokale lus in Leuven – en bevat niet minder dan 37 hellingen.

Na een halve ronde op de ‘stadslus’ zet het peloton koers richting Huldenberg, waar de steile Smeysberg (8%) de prelude is tot de befaamde Flandrienlus, die de renners twee keer voorgeschoteld krijgen. Nieuw is de Mommaertstraat in Overijse, die initieel op het WK-programma stond, maar werd vervangen door de Moskesstraat. De Tour of Leuven wil de lange gestage kasseiklim toch graag laten zien aan de wielerfans en laten voelen aan de deelnemers aan de Ride Leuven.

Daarna gaat het terug richting Huldenberg om Holstheide (5%) af te werken, waarna de laatste helling op grondgebied Overijse aangesneden wordt: de kasseien van de steile en smalle Bekestraat (8%). In Duisburg (deegemeente van Tervuren) wacht de Veeweidestraat (5%) en om de Flandrienlus te beëindigen wordt de Smeysberg (8%) voor een tweede keer beklommen. Via Oud-Heverlee en Bierbeek keren de renners terug naar de Leuvense binnenstad om nog zes stadslussen af te werken.

Op die stadslus wachten de vier nijdige puisten die de WK-finale gekruid hebben. Eerst de Keizersberg (5%) en daarna de licht oplopende Decouxlaan (3,4%). Hierna doemt de Wijnpers (8,3%) op, de iconische helling uit het WK waar de renners door een haag van supporters naar boven geschreeuwd werden. De Sint-Antoniusberg (4,7%), voortaan de ‘Bult van Alaphilippe’, sluit het rijtje. De finish ligt naar goede traditie op de Bondgenotenlaan.

Ride Leuven

Ook alle recreatieve fietsers zijn op 7 augustus meer dan welkom op de Tour of Leuven. Voor fietsende families, zondagsfietsers en wielertoeristen staat die dag Ride Leuven op het programma: een heerlijke fietshappening in en rond de stad. De deelnemers zullen op een verkeersvrije stadslus kunnen fietsen, een unicum. Iedereen die rustig door de stad wil fietsen, kan dit doen op een afgesloten parcours van in totaal 15 km met onderweg alle bekende hellingen en passages van het WK van vorig jaar. Nadien kunnen de deelnemers volop genieten van de profkoers.

Voor getrainde wielertoeristen die op zoek zijn naar dat tikkeltje extra zijn er fietstochten voorzien van 70 en 110 km. De deelnemers werken eerst de Flandrienlus af en eindigen met de stadslus in Leuven. Zo kunnen ze net zoals Julian Alaphilippe vorig jaar hun benen testen op de Sint-Antoniusberg in het stadscentrum van Leuven of onderweg genieten van de pittige en uitdagende hellingen in Overijse en Huldenberg.

Peter Jasper en Special Olympics

Leuvense trots Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), die vorig jaar als vierde net het WK-podium miste, heeft met veel plezier het ambassadeurschap voor de Tour of Leuven – Memorial Jef Scherens aanvaard. Stuyven is voormalig winnaar van de ‘Poeske Scherens’ en hoopt uiteraard om er op 7 augustus bij te kunnen zijn. Is het niet dit jaar, dan bij een volgende editie. Bekijk hier de videoboodschap van Jasper Stuyven >>

Ook de G-sporters krijgen op 7 augustus hun ‘moment de gloire’. In samenwerking met Special Olympics zal er in hartje Leuven ook een G-wedstrijd georganiseerd worden, kort voor de profs hun finale rijden.

Meer info & inschrijvingen: www.tourofleuven.be

Share this article

Related news

— Also read these articles