NEWS

G-wielrenner Ewoud Vromant verpulvert werelduurrecord

16/07/2022

Ewoud Vromant heeft in het Zwitserse Grenchen het UCI Hour Record timed by Tissot in het para-cycling (klasse MC2) verbeterd. Met 46.521 meter in één uur tijd, verpulverde hij het vorige record. “Het was echt afzien, maar dit resultaat is geweldig.” Griet Hoet (slechtziend) en haar pilote Anneleen Monsieur moesten zes minuten voor het einde hun poging staken omdat Griet onwel werd.

Ewoud Vromant uit Herzele reed op de middag een nieuw UCI Hour Record timed by Tissot in zijn categorie MC2, voor renners met een fysieke beperking. Op de Tissot Velodrome in Grenchen (Zwisterland) reed hij op zijn linkerbeen 46.521 meter, waarmee hij het vorige record van Colin Lynch (IER, 43133 m) stevig heeft verbeterd.

“Het kon voor mij niet veel beter lopen”, zegt Ewoud. “Ik kon de afgesproken tijden rijden, enkel op het einde had ik geen versnelling meer in huis. Ik wou minstens 45 kilometer rijden, dus dit resultaat is geweldig. Het was echt een uur afzien, nog erger dan ik voordien dacht.”

Ewoud hoopt dat de tijd zo lang mogelijk standhoudt. “De omkadering was prima vandaag, we waren zeer goed voorbereid”, zegt Vromant, die ook vooruitblikt naar zijn uitdaging morgen. “Zondag is het BK tijdrijden in België en ik wil mijn trui verdedigen.”

Om 10u begon de damestandem met hun aanvalspoging. Griet Hoet is slechtziend (retinitis pigmentosa) en fietst al jaren met haar pilote Anneleen Monsieur mee met de wereldtop. De dames reden de eerste twintig minuten op schema, maar kregen het daarna lastig. Op zes minuten van het einde werd de poging gestaakt omdat Griet onwel werd en voor medische verzorging naar het ziekenhuis moest.

In Tokio waren Griet Hoet en Anneleen Monsieur nog goed voor brons op de kilometer (baanwielrennen), Ewoud Vromant pakte zilver in de tijdrit op de weg.

Share this article

Related news

— Also read these articles