NEWS

Centraal Station omgetoverd tot basketarena voor bekendmaking preselecties Crelan FIBA 3×3 World Cup

07/06/2022

Op een persconferentie in het Centraal Station in Antwerpen zijn de Belgische preselecties – elf namen in totaal – voor de Crelan FIBA 3×3 World Cup bekendgemaakt. Het WK vindt van 21 tot en met 26 juni plaats op de Groenplaats in Antwerpen. Gedurende het zesdaagse evenement zullen er elders in de stad diverse leuke side-events georganiseerd worden.

Ine Joris, Julie Vanloo, Laure Resimont, Becky Massey en Elise Ramette zijn de vijf gepreselecteerden voor de 3×3 Cats. Bij de 3×3 Lions zitten er zes spelers in de voorselectie: Thibaut Vervoort, Rafael Bogaerts, Nick Celis, Bryan de Valck, Caspar Augustijnen en Maxime Depuydt. Op maandag 20 juni, één dag voor de start van de Crelan FIBA 3×3 World Cup, worden de namen van de vier Cats en Lions die op het tornooi in actie komen bekendgemaakt.

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen dingen 20 landen mee naar de wereldtitel. Deze landen zijn verdeeld over vier poules van vijf. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales. Vanaf de kwartfinales is er een knock-outformule. De tweede en derde van elke poule spelen eerst nog achtste finales. Voor de nummers vier en vijf eindigt het tornooi na de groepsfase.

De poulematchen worden van dinsdag tot en met vrijdag afgewerkt. Er zijn vier sessies per dag. Zaterdag staan de achtste finales en kwartfinales op het menu, op zondag de halve finales en de finales. De 3×3 Lions spelen op dinsdag tegen Slovenië (17u30) en Egypte (21u35) en op donderdag tegen de Verenigde Staten (17u30) en Oostenrijk (21u35). De 3×3 Cats nemen het woensdag in hun groep op tegen Mongolië (17u30) en Egypte (21u35) en treffen vrijdag Polen (17u30) en de Dominicaanse Republiek (21u35).

Antwerps burgemeester Bart De Wever kijkt uit naar de mondiale strijd. “Toen Antwerpenaren rond 1930 voor de eerste keer kennis maakten met basketbal, viel hun mond open voor ‘de vermoeiendste van alle sporten’. Sindsdien heeft onze stad een rijke traditie aan pleintjesbasket opgebouwd”, vertelt De Wever. “Jonge mensen ontmoeten er elkaar, en de sfeer errond verbindt buurten tot vandaag. Daarom zijn we er trots op dat het WK 3×3 in Antwerpen plaatsvindt. En zetten we nog meer in op het ondersteunen van deze en andere urban sports om Antwerpen als sporthoofdstad van Vlaanderen nog sterker op de kaart te zetten.”

Tribune voor 1700 toeschouwers op Groenplaats

Alle matchen van de Crelan FIBA 3×3 World Cup worden op de Groenplaats gespeeld, waar een tribune voor 1700 toeschouwers zal verrijzen. Het event is gratis, wie vooraf zeker wil zijn van een zitje kan via de officiële website tickets reserveren voor een sessie voor 7 euro, inclusief twee bonnetjes die je kan inruilen voor een drankje. Van dinsdag tot en met zaterdag – en dus ook voor alle groepsmatchen van de 3×3 Cats en 3×3 Lions – zijn er nog tickets beschikbaar. Voor zondag zijn er geen tickets meer te koop.

Op de Grote Markt komt er een opwarmingsterrein met een tribune voor 200 toeschouwers. Niet alleen op de Groenplaats en op de Grote Markt zal er gebasket worden. Het pleintjesbasket van weleer zal tijdens de Crelan FIBA 3×3 World Cup herleven op de Sint-Jansvliet en op de Sint-Andriesplaats met onder andere een buurtsporttornooi (woensdag), basketbalkampen in samenwerking met Elite Athletes (donderdag en vrijdag), een bedrijventornooi (vrijdag), het Crelan 3×3 Masters-tornooi (zaterdag en zondag) en gratis 3×3-initiaties waaraan iedereen mag deelnemen (dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag, tussen 16u en 17u).

Op de main court op de Groenplaats zijn er nog extraatjes met op woensdag de finales van het buurtsporttornooi, op vrijdag en zaterdag de qualifiers van de Dunk Contest, op zaterdag de finale van de Dunk Contest en de Flanders wheelchair game en op zondag de finales van het scholentornooi.

Urban entertainment & workshops

De toeschouwers op de tribunes van de main court kunnen dagelijks genieten van spectaculaire shows en demonstraties van freestyle basketball en andere urban sports: BMX, breaking, ropeskipping, panna, … De Mini Droids, de winnaars van Belgium’s Got Talent 2021, zullen er ook zijn. Ook beatboxers en hiphoppers zorgen voor het nodige entertainment. Daarnaast vinden er op de Grote Markt elke dag workshops plaats waar de bezoekers van de Crelan FIBA 3×3 World Cup al deze ‘urban skills’ zelf kunnen leren en hun ‘street credibility’ kunnen tonen.

Vlaanderen op de kaart

Vlaams minister van Sport Ben Weyts is opgetogen met de komst van de Crelan FIBA 3X3 World Cup naar Antwerpen. “Vlaanderen jaagt op topevenementen met internationale uitstraling. 3×3 basketbal boeit met zijn snelheid, spektakel en dynamisch spel jongeren waarvan een deel die anders niet zouden sporten, toch worden geprikkeld en geïnspireerd”, aldus Weyts.

“Onze Vlaamse steden zijn creatieve hotspots waar ook jongeren zich volledig kunnen uitleven”, pikt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir in. “Met het WK 3×3 basketbal hebben we de perfecte springplank om de vele troeven van onze steden aan de internationale jeugd te tonen en hen te overtuigen van een bezoek aan Antwerpen en onze andere prachtige steden. In aanloop naar het kampioenschap gaan we Vlaanderen maximaal aan de wereld tonen als ‘must visit’ bestemming.”

www.crelanfiba3x3worldcup.be

Share this article

Related news

— Also read these articles