Van der Poel en Brand heersen op Citadelle de Namur

Mathieu van der Poel heeft de UCI Cyclo-cross World Cup in Namur gewonnen. De Nederlander trok aan het langste eind in de eerste clash van het seizoen tussen hem, Wout van Aert en Tom Pidcock. Bij de vrouwen stond er voor het derde jaar op rij geen maat op Lucinda Brand.

De Citadelle de Namur was het decor voor een spannend duel tussen Van der Poel, van Aert en Pidcock. De Brit gaf vorige week in de Telenet Superprestige in Gavere van der Poel het nakijken en boekte zo zijn eerste zege in een klassementscross. Kon hij dat kunstje nog eens overdoen in de UCI Cyclo-cross World Cup in Namur?

Pidcock nam meteen het heft in handen. Samen met van Aert, van der Poel en wereldbekerleider Michael Vanthourenhout sloeg hij al in de beginfase een kloof. Het was toen al duidelijk dat de winnaar uit dit groepje zou komen.

De gretige Pidcock probeerde meermaals zijn concurrenten af te schudden. Bij zijn zoveelste versnelling had hij een gaatje, maar van Aert en van der Poel – die in de achtervolging de handen in elkaar sloegen – hielden de jonge Brit altijd in het vizier. Vanthourenhout zag zijn kansen in rook opgaan na een lekke band.

In de voorlaatste ronde reed van Aert, met van der Poel in het wiel, het gaatje met Pidcock dicht. De wereldkampioen wachtte het juiste moment af en plaatste bij de volgende klim een splijtende demarrage. Van Aert plooide, maar brak niet. Meer dan een handvol seconden voorsprong kon van der Poel niet bij elkaar fietsen, maar dat bleek toch voldoende om voor de vijfde keer de UCI Cyclo-cross World Cup in Namur te winnen.

Op de meet had van der Poel 3 seconden voorsprong op van Aert. De moegestreden Pidcock finishte na een knappe cross als derde op 11 seconden. De onfortuinlijke Vanthourenhout eindigde op een dikke minuut als vierde. Op meer dan 2 minuten eindigden Quinten Hermans, Lars van der Haar, Toon Aerts en Daan Soete. Corné van Kessel werd op 3:25 negende en Ryan Kamp op 3:31 tiende.

Belgisch kampioen Laurens Sweeck kwam niet verder dan de 19de plaats. En Eli Iserbyt? Geen spoor van hem in de uitslag. De Europese kampioen zag zijn kansen op een topnotering al in de eerste ronde in rook opgaan na kettingproblemen.

DRIE OP EEN RIJ VOOR BRAND

Bij de vrouwen startte Lucinda Brand als topfavoriete. Ze was de voorbije twee jaar de sterkste in Namur en rijgt dit seizoen de overwinningen aan elkaar.

Een andere Nederlandse, Denise Betsema, nam de beste start. Na de eerste ronde had ze een tiental seconden voorsprong. Maar Brand bleef niet bij de pakken zitten en ging op de kasseien op en over Betsema en was vertrokken voor een lange en indrukwekkende solo.

Betsema streed samen met Ceylin Alvarado en de Amerikaanse Clara Honsinger voor de tweede plaats. In de slotronde moest Betsema Honsinger laten gaan. Op 29 seconden van Brand bolde Honsinger als tweede over de meet, 9 seconden later stelde Betsema de laatste podiumplaats veilig. Daarna volgden wereldkampioene Alvarado en de Hongaarse Kata Blanka Vas. Beste Belgische was Sanne Cant op plaats 12 op 3:03 van Brand.