Alvarado rijdt tegenstand op een hoopje in Rectavit Flandriencross

Ceylin Alvarado was zaterdag een klasse apart in Hamme. De wereldkampioene ging er in de tweede ronde alleen vandoor en won de Rectavit Flandriencross met 19 seconden voorsprong op Denise Betsema. Lucinda Brand werd vierde en blijft na 6 manches op kop in de Soudal Ladies Trophy.

Op het modderige parcours in Hamme kwam geen enkele van de topfavorieten ongeschonden uit de strijd. Ceylin del Carmen Alvarado was de eerste die voet aan de grond moest zetten na een stuurfoutje, maar de wereldkampioene deed handig de deur dicht en moest enkel Denise Betsema voor laten.

Betsema nam een handvol seconden voorsprong, maar Lucinda Brand wilde haar naaste concurrente in de strijd om de Soudal Ladies Trophy niet zomaar laten rijden en zette de achtervolging in. Op het asfalt was de aansluiting een feit. Brand won zelfs nog de tussensprint na de eerste ronde voor Betsema en pakte zo 5 bonificatieseconden meer dan haar rivale. In het zog van Betsema volgden Alvarado en Sanne Cant.

Brand verloor vervolgens veel plaatsen en seconden na een fietswissel en een val in de modder. Even tevoren had ook Betsema een slippertje gemaakt en Cant zou hetzelfde lot ondergaan. Alvarado zag het allemaal ‘graag’ gebeuren en besliste om er een stevige snok aan te geven. In een mum van tijd had ze 15 seconden voorsprong op Betsema, Cant en Manon Bakker. Brand volgde aan het einde van de tweede ronde al op 28 seconden.

De achtervolgers zouden in het vervolg van de race geen meter dichter komen op de ontketende Alvarado. De wereldkampioene maakte geen stuurfouten, kende geen moment van verzwakking en haalde het na een cross over 5 ronden uiteindelijk met 19 seconden voorsprong op Betsema. Bakker eindigde op 25 seconden en mocht als derde mee op het podium.

Brand maakte in de slotfase nog enkele plaatsen goed en werd vierde, maar wel op 44 seconden van Alvarado. Fem van Empel won op 51 seconden de sprint om de vijfde plaats voor Cant en Worst. Marion Norbert-Riberolle, Aniek van Alphen en Yara Kastelijn vervolledigden de top 10 in de Recatvit Flandriencross.

In de Soudal Ladies Trophy blijft Lucinda Brand de plak zwaaien. Ze heeft wel wat van haar voorsprong moeten inboeten en telt met nog 2 manches te gaan 38 seconden voorsprong op Denise Betsema. Ceylin Alvarado is derde op 4:35. De volgende manche in de X²O Badkamers Trofee en Soudal Ladies Trophy is de Soudal Krawatencross in Lille op 7 februari.